на живо

Забраняват алкохола около стадионите и фен зоните във Франция

Зачестилите мелета между фенски агитки са ахилесовата пета на Евро 2016

Getty Images

Френското правителство настоява градовете, домакини на двубоите от Евро 2016, да наложат забрана за продажба и употреба на алкохол в близост до стадионите и фен зоните.

„Изисках да се вземат нужните мерки относно забраната за продажба, употреба и транспорт на алкохолни напитки в определените райони в дните на мачове, както и в дните, когато фен зоните са отворени за посещение.”, заяви министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов, цитиран от "Би Би Си".

Снимка: Getty Images

Местните власти също могат да затворят вратите и на барове и кафенета в обозначените райони, сервиращи напитките си в съдове, които могат да бъдат използвани за замеряне при безредици. 

„Случилото се в Марсилия е недопустимо. Недопустимо е както за власите, така и за обществото, а най-вече за хората, които обичат футбола”, каза още вътрешният министър на Франция Казньов.

„На практика, това са истински хулигани, подготвени за супербързи и суперагресивни действия, което е затруднило техния арест. Не бих казал, че са професионални хулигани, но са били крайно добре подготвени”, заяви прокурорът на Париж Брис Робен.

Едва 20 хулигани са арестувани и ще бъдат съдени по бързата процедура. Феновете са категорично против забраната на алкохола.

Снимка: Getty Images

УЕФА вече започна процедура по дисциплинарно наказание на Руския футболен съюз, заради безредиците след равенството 1-1 между Англия и Русия в мач от група „Б” на европейското първенство, игран на „Стад Велодром” в Марсилия в събота.

При следващи провинения на феновете на двата отбора на „трите лъва” и „сборная” по всяка вероятност ще бъдат отнети точки, а е възможно и да бъдат изключени от надпреварата

Снимка: Getty Images

Алкохолът взе и първата си жертва на първенството. Очевидно препил фен на Северна Ирландия е паднал от висока стена на плажа в Ница и е починал.