на живо

Наказаха двама заради сблъсъците на "Балкан" - "Левски Лукойл"

Домакините не са пожелали охрана от полицията

Lap.bg

Двама души от агитките на "Левски Лукойл" и "Балкан" Ботевград са задържани след сблъсъците по трибуните в "Арена Ботевград" по време на реванша от 1/4-финалите в турнира за Купата на България, съобщиха от МВР. Те са глобени с по 1000 лв. и получават едногодишна забрана за посещаване на спортни мероприятия.

Става въпрос за "двама членове на противостоящите агитки – инициатори на произтеклите стълкновения", разкриват органите на реда. Те също така уточняват, че домакините от "Балкан" не са "проявили желание за вътрешна полицейска охрана на срещата".

Публикуваме съобщението на Окръжна дирекция на МВР – София без редакторска намеса:

"По решение на ръководството на баскетболен клуб "Балкан" охраната на спортното съоръжение и опазването на вътрешния ред бе поверено на 10 охранители от частна охранителна фирма и 15 стюарди, назначени от отбора-домакин. След като от клуба не е проявено желание за вътрешна полицейска охрана на срещата, с цел обезпечаване на обществения ред на територията на град Ботевград и направленията на придвижване на привържениците на отборите, по предварителен план на ОДМВР - София са били включени 35 полицаи от ОДМВР - София и допълнително придадени 30 служители от дирекция "Жандармерия".

Снимка: Lap.bg

Около 19.40 часа в спортната зала възниква масово нарушаване на обществения ред, последвано от сбиване между привърженици на двата отбора. Служителите на МВР, разположени групирано към прилежащата територия на спортното съоръжение, реагират мигновено и предотвратяват разрастването на тежки инциденти, застрашаващи здравето и живота на множество хора, както и причиняването на сериозни материални щети. Това налага по неотложност, до приключване на срещата, охраната да бъде поета и осъществена от органите на МВР.

Снимка: Lap.bg

След овладяване на ситуацията и възстановяването на обществения ред в залата, са снети свидетелски показания и извършен преглед на видеозаписи. Установени са двама членове на противостоящите агитки – инициатори на произтеклите стълкновения. След края на срещата мъжете са отведени в РУ - Ботевград и задържани със заповеди за срок до 24 часа. За извършените нарушения са образувани административно-наказателни преписки съответно по чл. 21, т.3 и чл. 21, т.6 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Със заповеди за принудителна административна мярка от началника на РУ - Ботевград, на двамата задържани са наложени санкции в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от една година.

Продължават действията по установяване и налагане на санкции и на други лица, съпричастни към извършените нарушения.", се казва в съобщението.