на живо

Занев: Не съдете за България по тези 10-15 мерзавци на трибуните

Националът даде интервю за руския "Советский спорт"

Националът Петър Занев даде интервю за руския "Советский спорт", в което коментира тежката загуба с 0:6 от Англия и разразилия се расистки скандал. Защитникът изрази разочарованието си, че чужденците съдят за България по тези 10-15 души по трибуните. Занев нарече провинилите се фенове "банда мерзавци" и "умствено изостанали".

Интервюто на Занев за "Советский спорт"

- Цяла Европа обсъжда този скандал. Надпис "Не уважавай" в противовес с "Уважавай" в кампанията на УЕФА за борба с расизма. Всичко това засили впечатленията, че случилото се на трибуните е било планирано...

- Може и да е така, но не става въпрос за всички фенове на стадиона, а за малка група провокатори. Полицията вече ги намира. Изглеждаше отвратително, всички тези викове, нацистки жестове и лозунги. Не е правилно да съдите за България от тези 10-15 души. А британската преса сега бълва грозни неща за страната ни...Неприятно е.

- И президентът на Българския футболен съюз подаде оставка...

- Постъпка, достойна за уважение. Нанесени са огромни щети не само на футбола, но и на страната ни. Като член на Европейския съюз, случилото се е много неприятно. Разберете, нашите фенове винаги са се отличавали с коректност и уважение към съперника. А тук всичко се срина. Допуснахме шест гола, а действията на феновете...

- Смятате ли, че санкциите от страна на УЕФА са неизбежни?

- Надявам се на адекватна реакция от управниците на европейската централа. Трябва внимателно да погледнат фактите. Това беше някаква банда - 10-15 мерзавци. Но в България проблем с расизма няма. В нашия национален отбор ненавиждаме расистите. Ще бъде неправилно да ни отнемат точки или да ни извадят от някой турнир. Да накажат тези провокатори. Това са умствено изостанали хора. Крият си лицата под маски, но полицията вече ги е разпознала.

- Маркъс Рашфорд похвали Ивелин Попов за опита му да успокои трибуните...

- Браво на Ивелин за това, което направи! А и трибуните, като цяло, се държаха нормално. Не се подведоха по провокацията.

- А легендата на българския футбол Христо Стоичков дори се разплака в телевизионен ефир...

- Прекрасно го разборам. Христо е гордостта на България. Той е направил страшно много за популяризирането на страната ни по света. Не е успял да се сдържи, като е видял случващото се.

- Ако се абстрахираме от скандала, защото играхте толкова слабо в евроквалификациите?

- Отборът ни е в труден момент. В застой. Смяната на треньора не допринесе с нищо. Не показваме на терена качествата си, а и мотивация. Трябва добре да се замислим всички.

- Селекционерът Красимир Балъков, който е бивш съотборник на Стоичков в звездния отбор от 90-те години, обвини английските фенове в провокация...

- Техните фенове не са най-коректните момчета, нека кажем по-меко... Но не съм чул какво са викали. Бях концентриран върху играта. Въобще, искам да си избия този мач от главата и да го забравя. Лепнахме позорно петно на българския футбол.

- Как ще излезе отборът от кризата?

- Постоянно го казвам, когато ме питат. Да вземем пример от Русия. Във вашата Премиер лига дълги години се работеше с лимит на чужденците в отборите. И израсна силно поколение руски играчи. Същото правят и в Украйна. Нашите младежи в България нямат стимул. Не попадат в съставите на клубовете си. Ето - в националния отбор ме викат мен. Кой съм аз, че да съм незаменим играч на 34 години?! Просто няма кой, това е. И с това трябва да се справим. Нужно е ограничение на легионерите в първенството. Не зная как може да се направи, честно казано. Има закон на Евросъюза, който го спира... Но вероятно има юридически възможности... Иначе си оставаме в това положение.

- Благодарим за хубавите думи по адрес на Премиер лигата, но наскоро нашият ЦСКА се изправи срещу "Лудогорец" в Лига Европа и отстъпи с 1:5...

- Но там е пълно със солидни чуждестранни играчи! И това е далеч по-опитен състав в момента от московския ЦСКА. Разбира се, резултатът бе изненада. И си мисля, че в Москва ще е различно.

Тагове: