на живо

Започна Общото събрание на "Левски" (ВИДЕО)

Акционерите се събират, за са вземат важни решения за бъдещето на клуба

БГНЕС

Общото събрание на акционерите във футболен клуб "Левски" започна. Срещата на притежателите на акции се състои на паркинга в сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". В 10:00 ч. започна регистрацията, а в 11:00 ч. беше дадено начало на събитието.

Общото събрание на "Левски" трябва да реши куп проблеми, които се натрупаха в клуба в последните месеци. След приемането на промените в Закона за хазарта, които засегнаха основния спонсор на тима - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от прокуратурата Васил Божков, "Левски" изпадна в тежка финансова криза. 

Мажоритарният пакет акции (86,6% от собствеността на клуба) беше прехвърлен от фактическия собственик Георги Попов - приближен до Божков, на голмайстор номер 1 в историята на клуба - Наско Сираков. Те първо бяха джиросани на министър-председателя Бойко Борисов, но той отказа да ги приеме. След това бизнесменът организира анкета в социалните мрежи за нов собственик, която Сираков спечели, а феновете се обединиха около неговата кандидатура.

Снимка: БГНЕС

Още на първата си пресконференция като мажоритарен собственик, бившият футболист заяви, че предава безвъзмездно 35% от акциите на баскетболния треньор Константин Папазов. Той няма да може да присъства на Общото събрание днес (17 юли), тъй като даде положителна проба за COVID-19 и е под карантина в дома си.

Въпреки това Тити заяви, че е готов да се раздели с част от ценните книги и да ги предостави на феновете.

Именно привържениците издържат финансово клуба в последните дни с дарения и купуване на абонаментни карти и билети за мачове. "Сините" нямат голям нов спонсор, като Сираков заяви, че част от фирмите са се отказали от преговорите да подпомогнат клуба. 

Според Сираков дълговете на клуба са в размер на 24 млн. лева и продължават да растат. 

На Общото събрание ще бъде гласуван нов Управителен съвет, като първо трябва да се приеме доклада на сегашния за 2019 г. 

Снимка: БГНЕС

Ще бъде разгледан и приет докладът на одитора за извършената проверка на годишния финансов отчет, както и самият финансов отчет. 

Трябва да бъдат приети и промените в състава на Надзорния съвет на дружеството. Предложението е в него да влязат Наско Сираков (притежател на мажоритарния пакет акции), Константин Папазов (притежател на 35% от акциите на клуба) и Петър Ганев - икономист, предложен за позицията от организациите на феновете на "Левски".

Присъстващите ще разгледат и предложенията на тръст "Синя България" за промени в Устава на клуба. Едно от тях гласи, че футболистите няма да могат да играят с екипи, в които преобладава червеният цвят (в това число и вратарският екип).