на живо

Заради екзекуция на борец: Иран може да бъде изключен от олимпийското движение

Остра реакция след обесването на Навид Афкари

Иран може да бъде изключен от олимпийското движение заради екзекуцията чрез обесване на състезателя по борба Навид Афкари. Действията на властите в Техеран предизвикаха остра реакция и призив от движението Global Athlete, включващо спортисти от цял свят, Иран да бъде отстранен от МОК (Международния олимпийски комитет).

Екзекуцията на Афкари бе извършена вчера в затвора "Аделбад". 27-годишният бивш национал бе осъден на смърт, след като бе признат за виновен за убийство чрез намушкване на охранител от държавната компания за водоснабдяване и канализация - Хасан Тюркман. Деянието е от 2018 г., по време на протестите срещу шиитския теократичен режим.

Освен Навид Афкари, осъдени са и братята му Вахид и Хабиб - съответно на 54 и 27 години затвор.

Според агенция Associated Press, от която се позовават на изтекъл аудиозапис от затвора, Навид е бил измъчван и принуден да се признае за виновен, въпреки че не е извършител на престъплението.

В Иран, а и по света, имаше кампания за помилване на Афкари, като дори президентът на САЩ Доналд Тръмп използва профила си в "Туитър", за да помоли властите в Техеран борецът да бъде помилван. Това направи и президентът на МОК Томас Бах с писмо до върховния водач на Иран Али Хаменей. Призивите обаче бяха пренебрегнати.