на живо

Заради коронавируса: Португалски тим домакинства на 1500 км от своя стадион

"Санта Клара" си намери нов дом в близост до Лисабон

Ясно е, че няма как да се върнем изведнъж към света, който познаваме от преди пандемията от коронавирус. Но стъпка по стъпка нещата се нормализират. Не е толкова лесно обаче за футболния тим "Санта Клара". 

Клубът е част от португалското първенство. Домът му е в град Понта Делгада на Азорските острови - архипелаг в Тихия океан, обявен за автономна област в Португалия.

Футболното първенство в страната трябва да бъде подновено на 5 юни. Само че на Азорските острови ще продължи да действа задължителната разпоредба за 14-дневна карантина за всеки, който кацне там, заради пандемията от коронавирус.

Това означава, че "Санта Клара" няма как да посреща съперниците си на своя стадион "Сан Мигел".

За това всички футболисти, треньори и нужен персонал от тима се местят в близост до Лисабон. Там те ще се подготвят за останалите им 5 мача до края на сезона. Срещите пък ще се изиграят на построения през 2016 г. комплекс "Градът на футбола". Разстоянието между Лисабон и Понта Делгада е 1446 км, а полетът със самолет продължава около 2 часа и 25 минути.

От клуба обясниха, че не са се колебали да се преместят за кратко, тъй като така ще запазят здравето на всички други жители на Азорските острови.

"Където и да сме, винаги ще носим нашите фенове в сърцата си, а знамето на Азорските острови - на гърдите си", казват от клуба.