на живо

Заради мерките срещу COVID-19: Спират спорта в България?

Предлагат почти пълно затваряне на държавата от петък

Пандемията с коронавирус може да предизвика ново преустановяване на всички спортни мероприятия в България. По-рано днес, на извънреден брифинг, здравният министър проф. Костадин Ангелов предложи пълно затваряне на държавата с начална дата 27 ноември - този петък.

Снимка: Ладислав Цветков

Ако бъдат приети, рестрикциите ще включват спиране на учебните занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли; преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия; продължаване на забраната за посещение в дискотеки и клубове; преустановяване работата на ресторанти, сладкарници и заведения за хранене - същите могат да работят само за доставки по домовете; преустановяване работата на всички магазини за нехранителни стоки; преустановяване на организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии.

Предлага се и удължаване на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца - до края на месец март 2021 г. Засега обаче планът е строгите мерки да останат до празниците и да бъдат отпуснати за Коледа.

Евентуалното спиране на Първа лига би било второто през тази година заради пандемията с коронавирус. Родният футболен шампионът бе прекъснат и в продължение на около три месеца между 13 март и 5 юни.

Преустановяване на мачовете би натоварило допълнително графика на отборите, голяма част от които вече имат отложени срещи заради COVID-19. Ще се отрази негативно и на евроучастниците ни - "Лудогорец" и ЦСКА.