на живо

Заразен с COVID-19 баскетболист дарява половин милион долара

Звезди в НБА подпомагат финансово служителите в залите, които останаха без работа

Звездата на "Юта Джаз" Руди Гобер ще дари общо половин милион долара в подкрепа на здравните услуги в САЩ и родната му Франция. Гобер, който е първият баскетболист от НБА с положителна проба за коронавирус, иска да помогне в борбата с разпространението на COVID-19.

Няколко дни преди да се окаже сред заразените, френският национал се подигра с мерките за сигурност отвъд океана срещу коварния вирус. Той иронизира, макар и мълчаливо новите правила, въведени в асоциацията за минимум разстояние между репортери и спортисти, както и съветите за "чисти ръце".

Двукратният бронзов медалист с националния отбор на "петлите" от световните първенства в Испания през 2014 г. и в Китай през 2019 г. демонстративно стана от масата за пресконференции с многозначителен жест, че не желае да докосва микрофоните на присъстващите медии. Миг по-късно обаче Гобер се върна и нарочно хвана един по един микрофоните и записващите устройства.

След обявяването на теста на Гобер, първенството бе мигновено прекъснато, а това даде отражение не само върху играчите и феновете, но и върху живота на хилядите работници в спортните зали из Съединените щати, които останаха без работа.

Звезди на лигата като Янис Антетокумбо, Зайън Уилиамсън и Блейк Грифин се включиха с дарения от порядъка на 100 000 долара, с които да се изплащат заплатите на служителите в залите на техните клубове.

bTV призовава: останете си вкъщи!