на живо

Защо Димитри Пайе се разплака след гола си

Колко трудно е всъщност да оправдаеш очакванията

При смяната си в самия край на откриващия двубой на Евро 2016 между Франция и Румъния играчът на мача Димитри Пайе се разплака. Действие, което камерите бързо проследиха, а много хора пред телевизорите по всяка вероятност са се запитали на какво се дължи тази реакция.

Снимка: Getty Images

„Да съм тук тази вечер и да отбележа е резултат от много здрава работа и много жертви.”, каза след мача халфът, асистирал за първия гол на Франция и отбелязал втория с красив удар извън наказателното поле, цитиран от „Ройтерс”.

„Ако трябва да бъда честен, като се сравнявах с някои футболисти в началото на сезона наистина не си мислех, че ще достигна дотук", каза още Пайе. 

Той разказа и за атмосферата преди първия официален мач на Франция от година насам. 

„Имаше много напрежение, когато пристигнахме на стадиона. Основната ми цел обаче беше да дойда и да се насладя на момента.”


Именно напрежението и очакванията, които той оправда с много труд сякаш бяха причината за сълзите, които трогнаха футболния свят.

Димитри Пайе не беше сред любимците на селекционера на Франция Дидие Дешан. Няколко пъти пред медиите 29-годишният халф каза, че сякаш вече все повече губи шанса си за място в националния тим.

През юни 2015 г. преди точно 370 дни Пайе отбеляза първия си гол за Франция при загубата с 3-4 от Белгия, но въпреки това играчът, известен със страхотните си изпълнения на пряк свободни удари, беше изваден от състава на „петлите” по преценка на селекционера Дешан. 

Талантът му обаче продължаваше да блести за клубния му тим Уест Хем. Пайе ознаменува сезона с общо 43 мача, в които вкара 15 гола и направи 13 асистенции, а отборът му завърши на 7-мо място във Висшата лига. 

През сезона роденият на френския остров Реюнион играч не издържа и каза пред медиите:

„Честно, опитвам се да разбера какво Дешан всъщност иска от мен”.


Но дойде петък вечер – 10 юни. Пайе сам разбра какво се иска от него и го сътвори по перфектен начин. С изпълнение на любимия му приом – удар от далеч, той поведе Франция към важната победа в откриващия мач на Евро 2016 и разплака много французи... както и самия себе си.


Защото, ако си мечтал и работил здраво за един миг, когато той най-накрая дойде, трудно можеш да сдържиш емоциите си.