на живо

Защо Джокович празнува новата 7530-та година?

Световният номер 1 в тениса озадачи последователите си в социалните мрежи

Reuters

Честита нова 7530-та година! Това пожела на последователите си в социалните мрежи световният номер 1 в тениса Новак Джокович. 

Сърбинът добави още, че днес започва лятото. 

Не, Джокович не се е объркал, не е написал без да иска друга година, не е помислил, че е краят на декември. Ноле явно отбелязва дните си по древен календар на сърбите. Поне така твърди той в краткото обяснение към честитката.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

"Нашият календар следи биологичния ритъм на Земята. Годината се дели на две. Лятото е от Гергьовден до Димитровден (8 ноември), като това е периодът, в който се възражда животът на тази територия. Годината има 13 месеца с по 28 дни, а всеки месец има 4 седмици по 7 дни. 

На паметника на цар Лазар, вдигнат от деспот Стефан Лазаревич, пише, че битката на Косово поле се е състояла през 6897-ма година (б.а. - 1389 г. по обичайния календар).

Броенето на дните в този календар започва от мига, в който са сътворени божествата: Петрун, Сварог, Стрибог, Триглав, Даждбог, Яровид, Световид, Мора, Весна и Мокош", пише Джокович.

Снимка: Reuters

Въпросните божества са част от славянската митология и са познати на сръбските племена преди приемането на християнството. 

Според изследователите, зимният период в древния календар на славяните трае 5 месеца, а летният - 7, което кореспондира с разбиранията на Джокович.