на живо

Защо Джонатан Айзък отказа да коленичи преди мача на "Орландо"?

Баскетболистът заяви, че подкрепя кампанията "Вlack Lives Matter"

Reuters

Мислехме, че завръщането на НБА ще бъде белязано от коронавируса, но се оказа, че проблемът с расизма трайно се настани преди, по време и след мачовете в "Дисни Уърлд".

Вдъхновени от кампанията за равноправие, независимо от цвета на кожата, подета след смъртта на Джордж Флойд по време на полицейски арест пред май, голяма част от баскетболистите заявиха желание и готовност да се включат в редица демонстрации около мачовете. За това отказът на Джонатан Айзък от "Орландо Меджик" да коленичи по време на химна и да играе с екип със своето име, а не с послание, беше на пръв поглед шокираща.

По време на победата на "Магьосниците" със 128:118 над "Бруклин Нетс", Айзък стриктно следваше своите убеждения. След срещата пък обясни, че всъщност действията му не означават, че не подкрепя равноправието.

Снимка: Reuters

"Аз вярвам, че животът на чернокожите е от значение. Просто не смятам, че трябваше да коленича и да нося фланелка с послание, за да покажа подкрепата си. Вярвам, че животът на всеки е дар от Господ и всеки е сътворен по образ и подобие Божие. Поддържам кампанията с четене на евангелието. Носенето на различна фланелка и колениченето за мен не е отговорът", заяви Айзък след мача.

22-годишният баскетболист е изключително религиозен. От януари 2018 г. насам той често изнася речи по време на службите в своята църква в Орландо.