на живо

Защо хърватските футболни фенове носят шапки за водна топка?

Питайте Чорлука...

Светът е футбол... поне до неделя! Останаха два мача до края на Мондиал 2018, който ще се запомни с велики постижения, рекорди и много, много колоритни фенове.

Трибуните на руските стадиони са изпъстрени със знамена, шалчета, цветове и... красота. Някои запалянковци гледат любимите си отбори облечени в традиционните национални фланелки, други - загърнати в родното знаме. А хърватите... те просто носят на главите си шапки за водна топка.

През 2016 г. защитникът на "шахматистите" Ведран Чорлука получава рана в главата в мача срещу Турция от груповата фаза на европейското първенство във Франция. По време на втория двубой на тима срещу Чехия раната се отваря и главата му отново е обляна в кръв. Това кара бранителя да прибегне до нестандартен подход и да излезе за второто полувреме с шапка за водна топка в цветовете на Хърватия. Това слага началото на една нова традиция сред феновете на "ватрените".

Водната топка е популярен спорт в много балкански страни, сред които и Хърватия. През 2012 "шахматистите" печелят олимпийската титла при мъжете след успех над Унгария. 

Ватерполистът и олимпийски шампион Пауло Обрадович подарява шапката си на доктора на футболния отбор Борис Немец, който по-рано се е занимавал с неговото лечение. На хърватския физиотерапевт Ндерим Реджай му идва идеята да използват шапката, за да затворят раната на Чорлука. И се получава...

Различният образ на защитника става хит в социалните мрежи и сред феновете на Хърватия. А снимката на Чорлука с шапката вече краси музея на УЕФА.