на живо

Защо Кристиано Роналдо спи по 5 пъти на ден?

Португалският футболист използва услугите на "гуру на съня"

Instagram

Всички знаем и виждаме, че Кристиано Роналдо е перфекционист! Той изпипва до най-малкия детайл всичко - от прическата си до онзи неспасяем удар, който носи победи на "Ювентус". Но днес ще ви изненадаме, като ви съобщим, че португалският футболист не прави никакви компромиси дори със съня си! И много държи на това!

Роналдо не е като всички нас, които спим през нощта. Той спи и през деня. При това по 5 пъти за 90 минути! Точно така - между усилените тренировки и грижите за четирите си деца, пък и за него самия, футболистът не пропуска да дремне. Съветът за тези почивки през деня е на Ник Литълхейлс или както той сам се нарича - гуру за сън.

Снимка: Instagram

Португалецът спазва стриктно неговите указания. Винаги си ляга в чисти чаршафи и спи в поза "зародиш" - със сгънати и прибрани колене и извит гръб.

Литълхейлс не е просто обикновен човек, който обича да спи и знае как да го прави. Съвет от него търсят стотици знаменитости и професионални спортисти, които искат да бъдат в отлична форма. А с Роналдо той работи още от периода му в "Манчестър Юнайтед" (2003-2009 г.)

Именно тогавашният мениджър на "червените дяволи" сър Алекс Фъргюсън пръв прибягва до услугите на Литълхейлс. Тогава той работи като продавач в магазин за мебели, но предлага интересна програма за... правилно спане. Фърги го кани на базата, а всички футболисти слушат с интерес!

Особено доволен от съветите е Гари Палистър, който се оплаква от нетърпими болки в гърба. Оказва се, че причината е прекалено твърд матрак. Бизнесът на Литълхейлс потръгва! Все повече отбори го търсят за съвет - "Арсенал", "Манчестър Сити", "Ливърпул", "Тотнъм", националният отбор на Англия... Той пък започва да осигурява не само лекции, а и матраци и възглавници. 

Славата му излиза извън рамките на Великобритания. "Реал" Мадрид също се обръщат към него. И пътищата им с Роналдо се пресичат отново.

Снимка: Instagram

"Всеки, който е работил с Роналдо знае, че, ако те види да си говориш с някой в единия край на стаята, веднага ще дойде да те попита какво обсъждате. В "Реал" ме поканиха, когато Карло Анчелоти беше треньор. С щаба си говорехме на корнера, когато Роналдо дойде. Цял ден беше тренирал и всички очаквахме да се прибере в съблекалнята, да се изкъпе и да си почива, но вместо това се включи в разговора", разказва Линълхейлс.

"Беше заинтересован. Като спортист той винаги инвестира в себе си. От работата си с него знам, че не обръща внимание на общите диети и на режимите на други хора. Той иска да знае какво ще помогне конкретно в неговия случай", добавя специалистът.

Снимка: Reuters

И още един съвет от Литълхейлс: Не е нужно матракът да е пухкав. Достатъчно е той да е само 10 сантиметра и да е пригоден към тялото. За това той трябва да бъде сигурен, че клиентите му стриктно спазват съветите му. Специалистът по сън понякога пътува с тях, за да сменя матраците в хотелите, в които отсядат.

Не си мислете, че само във футбола са открили колко важен е сънят! Литълхейлс работи с бившата тенис звезда Пийт Сампръс, няколко отбора по колоездене, както и известни ръгбисти.