на живо

Защо Мхитарян не може да влезе в Азербайджан?

Военният конфликт с Армения постави петно върху финала за Лига Европа

Getty Images

Хенрих Мхитарян няма да играе във финала на Лига Европа. Това е ясно за всеки един футболен фен. В нормални условия той би гледал мача между неговия "Арсенал" и съперника му за трофея - "Челси", от трибуните на стадиона. Би стискал палци и подкрепял своите съотборници.

Само че футболистът дори няма разрешение да пътува до града, в който ще се проведе срещата - Баку в Азербайджан! Той няма виза! Дори не е опитал да кандидатства, защото знае, че молбата му няма да бъде удовлетворена.

Докато от десетилетия всеки говори, че спортът трябва да обединява, а не да създава конфликти, в Азербайджан явно не мислят така.

Мхитарян е роден преди 30 години в Армения. Там започва и кариерата му, в "Пюник". След това той преминава през украинското първенство, "Борусия" Дортмунд и "Манчестър Юнайтед", за да облече фланелката на "Арсенал" през 2018 г. В това на пръв поглед няма нищо нередно.

Снимка: Getty Images

Само че той няма да пътува за Баку, а с него и стотици фенове на "топчиите" от арменски произход.

Причината се заражда година преди самият футболист да се роди. "Ябълката на раздора" е територията Нагорни Карабах. Тя е населена предимно с арменци и се намира на границата между двете държави. След разпада на СССР населението иска своята независимост. Това обаче няма как да стане без... война.

Тя избухва през 1992 г., две години по-късно е подписан мирен договор между двете страни. Но необратимото е факт - смъртта на хиляди хора. Двете страни все още не могат да се разберат колко точно е техния брой. 

Всеки би си помислил, че четвърт век по-късно този конфликт трябва да е в историята. Само че той избухва с нова сила и нови жертви през 2016 г. Всичко приключва за 3 дни, но спомените и раните са още пресни. 

Снимка: Getty Images

За това за самият Мхитарян не е безопасно да се намира на азербайджанска територия. 

И все пак спортът би трябвало да е над политиката. Поне такива са разбиранията на по-голямата част от света!

За Мхитарян със сигурност ще е тежко! "Арсенал" ще трябва да понесе и удара от УЕФА. От централата им забраниха да излязат на загрявката с тениска с името на арменеца и да покажат подкрепата за своя съотборник. Феновете с фланелки по улиците също не са приемани добре и биват учтиво молени от полицаите да се преоблекат. До тогава органите на реда ги придружават.

Войната няма място на футболния терен. Всичките 22-ма на него имат друга върховна цел - да зарадват публиката. Другите методи са ненужни! А накрая е ясно - футболът ще победи!