на живо

Защо Солскяер не става за "Юнайтед"?

Феновете анализират в социалните мрежи

Оле Гунар Солскяер започна четвъртия си сезон начело на "Манчестър Юнайтед" с разочароващи резултати, които поставят под въпрос бъдещето му на "Олд Трафорд". Загуби от "Йънг Бойс" в Шампионската лига и "Астън Вила" във Висшата лига, отпадане от Купата на лигата, равенство с "Евертън", при което остави Кристиано Роналдо извън стартовия състав и бе разкритикуван от великия Сър Алекс Фъргюсън.

Всичко това се случи след силното трансферно лято с привличането на Роналдо, Джейдън Санчо и Рафаел Варан за общо около 140 млн. евро. "Червени дяволи" са сред фаворитите за титлата, но играта им не съответства на очакванията.

Разочарован фен на "Юнайтед" написа детайлна публикация в социалната мрежа "Туитър" с грешките на Солскяер. Постът събра над 9000 харесвания за кратко време, но не срещна само одобрение.

Заглавието "Защо Оле Гунар Солскяер не е достатъчно добър за "Манчестър Юнайтед" изглежда като атака срещу бившия нападател. Един от акцентите е липсата на тактически познания у норвежкия мениджър, поне според автора. Критиката е свързана с използването на т. нар. "дабъл пивот" - двойка дефанзивни полузащитници, най-често Фред и Скот Мактоминей, за сметка на един по-креативен играч.

"Структурата ни не е добра. Отборът не е поощряван да пресира линиите за пасове. Позиционирането на играчите без топка не е добро и не използваме достатъчно крилата в отбрана. Пример - гостуването на "Уест Хем", пише привърженикът на 20-кратния английски шампион.

"Оле разчита на двама опорни халфове да пазят двамата ни класни централни защитници - Варан и Магуайър. Няма друг отбор в топ 6, който да използва едновременно двама полузащитници с подчертано дефанзивни функции. Разполагаме с третата най-стабилна двойка централни бранители. Защо е нужно да ги покриваме?"

"Друго важно за дуото МакФред е, че по принцип не са дефанзивни халфове и не притежават инстинкта да търсят топката между линиите. Често остават сянка на противников нападател, което принуждава централните защитници или бековете да бъдат по-директни и да рискуват загуба на владението на топката."

Въпреки подробността на публикацията не всички фенове на "Юнайтед" са съгласни с написаното.

"Ужасно. Можем да извадим подобни примери за проблеми в дефанзивната структура и при изнасянето на топката... и от последния сезон, в който направихме требъл.", пише запалянко на "червените дяволи".

"Ще бъда искрен, шефе. Публикацията ти е пълна глупост. Много истини, но и много лъжи!", коментира друг несъгласен.