на живо

Защо тревата на „Реал“ Мадрид винаги е по-зелена? (ВИДЕО)

Запознайте се с Пол Бърджис, който направи тревното покритие на „Сантяго Бернабеу“ перфектно

Twitter

Когато те попитат кой е героят на един футболен отбор, най-лесно е да посочиш голмайстора. Но зад перфектната игра, която носи победи, стои трудът на хиляди хора. Всеки един от тях е малък герой, всеки един от тях е покорил някой връх, всеки един е останал извън прегръдките на големите звезди, медийния шум и прожекторите.

Когато те попитат какво е важно за един футболен мач на високо европейско ниво, най-лесно е да кажеш топка и врата. Истината е, че трябва и терен. С перфектна, здрава трева, която не пречи на никого да изпълни работата си.

И така стигаме до Пол Бърджис. Ако не сте чували името му, то днес ще трябва да запомните, че той е човекът, който даде на „Реал“ Мадрид това, което заслужава един 13-кратен победител в Шампионската лига (и Купата на европейските шампиони) – перфектния стадион. „Сантяго Бернабеу“ преди ремонта, започнат през лятото на 2020 г., беше еталон! Съоръжението в испанската столица можеше да се похвали с тревно покритие, към което нито един гостуващ футболист не може да възроптае.

Пол е англичанин и като всеки представител на Родината на футбола, обожава този спорт. Той също пробва да пробие като играч, тренирайки в школата на „Блекпул“, но реалността си казва думата. „Просто не бях достатъчно добър“, е заключението на Бърджис. Още на 14 години той открива, че няма да стане следващата голяма звезда с топка в крака. Но пък това не го отказва от идеята да е близо до футбола и най-добрите.

„През 1992 г. в училище говорихме за професии и практика. Бях прочел статия за Стийв Браддог, който се грижеше за тревното покритие на стадиона на „Арсенал“. Попитах учителя си дали може да уреди нещо, за да започна стаж в местния тим“, разказва той.

Снимка: Twitter

Подадената ръка от педагога отваря вратата на Пол към безграничния свят на… тревното покритие. Той започва като стажант в „Блекпул“ и е на стадиона във всеки възможен момент – преди и след училище, по време на ваканциите, та чак и докато учи в колеж. На 17 вече е пълноправен член на екипа, който се грижи за тревата на стадиона. Пътят му обаче не спира в месния тим.

Снимка: Getty Images

След случайно интервю за работа, Пол се оказва подопечен на Стийв Браддог! Същия човек, вдъхновил го да опита тази професия от страниците на списание! През 1996 г. той започва работа в „Арсенал“. Мести се от Блекпул в Лондон и през следващите 3 години попива като гъба всичко, казано му от великия в тази област Стийв. След като менторът му решава да намали натоварването и да се заеме само с терените на тренировъчната база на „артилеристите“, от тима са категорични, че Пол е перфектен, за да отговаря за тревата на стадиона, на който играе мъжкият отбор.

„Бях на 21 години, когато станах главен отговорник. Без съмнение съм най-младият на тази позиция. Благодарение на доброто представяне на отбора, на стадиона се провеждаха мачове от евротурнирите. Аз, както и работата ми, получавахме похвали от важни хора“, спомня си той.

Пол получава признание на международно ниво и е включен в екипа, който се грижи за доброто тревно покритие на португалските стадиони, използвани по време на европейското първенство през 2004 г., както и на тези в Австрия и Швейцария по време на шампионата на Стария континент 4 години по-късно.

Снимка: Twitter

Но най-голямата му гордост е „Емиратс“! През 2004 г. „Арсенал“ решава да построи нов стадион. Той е с капацитет от над 60 000 зрители, а разходите по строежа му са 390 млн. паунда.

Каква ще бъде тревата на „Емиратс“ е въпрос, на който може да отговори единствено Пол! И той приема тази задача с удоволствие!

Снимка: Twitter

„Определиха ми много важна роля в проекта. Може би никой друг не би се нагърбил сам с нея. Като отговорник за терена можех да давам насоки за всичко – каква да е чашата на стадиона, какъв да е покривът, как да се насочат въздушните течения, къде да са големите екрани, как да са разположени местата за журналистите, от къде са се влиза и излиза… Благодарение на този проект се превърнах в първия човек, който сам се грижи за цял стадион с изкуствено осветление“

Снимка: Twitter

Не е изненада, че през 2008 г. Пол получава обаждане от далечна Испания. Искат го в най-успешния европейски клуб – „Реал“ Мадрид. Отказва ли се на крал?!

Успехите на „белите“ по това време са засенчени от нещо, което е в специалността на господин Бърджис – теренът на „Сантяго Бернабеу“ прилича на картофена нива. Неравен е, тревата е захабена, в южната част слънцето не огрява заради високите трибуни.

Снимка: Twitter

Всичко това амбицира англичанина, който от 2009 до 2015 г. успява да направи революция в тревното покритие. В „Реал“ лесно свикват да играят на терен, който е микс от естествена и изкуствена трева. Но само Пол знае през какво е преминал, за да може да направи стадиона в испанската столица едно от най-приятните места за футбол в света! И дори няма да споменаваме, че не знае думичка на испански, когато се мести да живее в Мадрид!

„В началото беше трудно заради езика, атмосферните условия, да накарам в клуба да уважават тревата, да опозная стадиона, да убедя Борда на директорите, че мога да се захвана и с тренировъчните игрища, да разбера каква вода използват, да се запозная с различните болести по тревата, да убедя ръководството, че трябва да направим ново покритие…“

Но пък промяната е факт! Вече никой не критикува тревата на „Бернабеу“, а тя подхожда на „Кралския клуб“ като… корона! (Трябваше да го кажем!).

Снимка: Twitter

Освен за стадиона, на който „Реал“ приема противниците си, Пол се грижи и за тренировъчните игрища на клуба. Той отговаря за поддръжката на китното съоръжение „Алфредо ди Стефано“, където в момента „белите“ играят своите мачове в очакване на рязането на лентата след реновирането на основния си стадион.

Не, нашият герой не е просто човекът, който коси тревата с голямата машина! За да бъде всичко перфектно, англичанинът стриктно следи всеки сантиметър от повереното му пространство („Бернабеу“ и 14 тренировъчни игрища) чрез множество камери. За целта си има специална стая.

Снимка: Twitter

Ще попитате какво пък толкова гледа? Например дали по тревата има скреж. Или огрява ли я достатъчно слънцето и под какъв ъгъл. Къде пада сянката в даден момент от деня… И сигурно още куп такива неща, които ние, като обикновени фенове, приемаме за даденост.

Снимка: Twitter

Критики Пол получава от треньорите и звездите на тима, които използват творенията му. Така че, ако се чудите дали мечтата му да бъде до най-великите във футбола се е сбъднала, отговорът ни е „Категорично да!“. Как иначе бихте нарекли приятелски разговор със Зинедин Зидан?

Снимка: Twitter

Бърджис е отговорник и за новото тревно покритие на „Бернабеу“, което трябва да направи дебюта си съвсем скоро. Теренът ще е автоматизиран и тревата ще може да „потъва“, когато стадионът се ползва за концерти, например.

Снимка: Twitter

Това е и последната заръка на Кралския клуб, която изпълнява. След 12 години вярна служба, Пол обяви, че напуска „Реал“. Време му е да търси нови предизвикателства. На „Бернабеу“ всичко ще бъде перфектно. А тревата… Тя винаги ще бъде по-зелена. Но не при съседа, а при клуба, през който е минал господин Бърджис, служейки си умело с косачка, малка лопатка и своя безценен опит!

Снимка: Twitter