на живо

Здравният министър обяви кога се подновява Първа лига (ВИДЕО)

Това стана ясно на брифинга, посветен на извънредната епидемична обстановка

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че мачовете от родния футболен шампионат ще бъдат подновени на 5 юни. Това стана ясно на тазвечершния брифинг, на който бе обявена извънредна епидемична обстановка от утре (14 май) до 14 юни.

Тя няма да попречи на доиграването на сезона от началото на следващия месец. Груповите тренировки също ще започнат по план - на 15 май.

"Знаете, че от 15 май се възстановяват тренировките на футболните клубове. От 5 юни започват и състезанията по футбол. Във всеки един момент, в зависимост от ситуацията, ще предприемаме мерки в едната или другата посока. Надявам се да е в положителна.", каза министър Ананиев.

Тимовете у нас не са провеждали нормален тренировъчен процес от 13 март, когато беше обявено въвеждане на извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Дори и след 15 май, футболистите и треньорите трябва да спазват противоепидемиологичните мерки.

Три дни преди старта на подготовката, всички играчи ще бъдат подложени на тестове за COVID-19. 

До края на редовния сезон в Първа лига остават два кръга. След тях отборите трябва да бъдат разделени на Първа шестица и Втора осмица. Очаква се, вместо 10 кръга, отборите да изиграят 5, а след това да се проведат баражите за участие в Лига Европа.

Тагове: