на живо

"Жълто-черният" любимец (ВИДЕО)

Тодор Неделев ще се бори за мястото си в Майнц 05, иска да помогне и на националния отбор

"Жълто-черният" любимец (ВИДЕО)

Националът Тодор Неделев е готов да се бори за мястото си в отбора на Майнц 05. Атакуващият полузащитник ще се завърне в германския клуб през лятото, след като в началото на годината бе преотстъпен под наем на неговия роден тим - Ботев Пловдив.

В началото на 2014 година Тодор Неделев премина в Майнц с реномето на един от най-талантливите футболисти в Източна Европа. 

И неслучайно трансферната сума, която германският клуб плати на Ботев Пловдив, бе 3 милиона евро.

Въпреки големите очаквания, 23-годишният атакуващ полузащитник не успя да намери място в първия отбор на Майнц.

"След контузия отидох и ми беше доста тежко в началото. Подготовка и всичко, докато свикна. Мисля, че после направих една добра подготовка, започнах да навлизам във форма. Но за съжаление се случи втората контузия на същото място. И оттам вече мисля, че много трудно можех да се наложа или да влезна в игра.", споделя Неделев.

"Наистина в началото ми беше много трудно. Аз този език никога не съм го учил и отивам така без да знам нищо. Първите шест месеца, една година, наистина ми беше трудно. С времето свикнах, започнах да разбирам и да общувам с момчетата от отбора. Много по-лесно стана всичко. Въпроса беше, че не заиграх."

След като отбеляза 19 гола в 73 мача за Ботев Пловдив между 2011 и 2013 година, Неделев изигра едва 15 минути с екипа на Майнц за две години.

По-често той бе част от втория отбор на клуба, за който записа 18 срещи и отбеляза 2 гола. От началото на този сезон попадна само три пъти в групата за срещите на Майнц от Бундеслигата.

"Никога не съм мислил, че съм сбъркал. Две години бях там, видях как се работи в клуб от Германия, в отбор от Бундеслигата. Така че не мисля, че съм направил грешка."

"Аз съм благодарен. Всички се държат много добре с мен - футболисти, треньори, ръководство. Нямам абсолютно никакви оплаквания откъм държание и професионализъм. Всичко е много добре. Явно не ми е достигнало нещо на мен самия или не съм направил нещо, както трябва, за да се докажа..

Запитан какво смята, че е му е достигнало Неделев отговаря:

"Мислил съм доста неща и има сигурно доста работи, които не ми достигат и аз за момента гледам само да съм здрав, пък лятото като се върна в Майнц ще мисля за тогава. Сега съм насочил изцяло вниманието си върху Ботев."

В момента Неделев поддържа контакт с ръководството на Майнц единствено относно своето физическо състояние.

"Като се върна лятото - ще пробвам да се преборя в отбора, ако мога. Ще се говори там с треньор, с всичко, вече дали те ще разчитат на мен. Дали ще искат да ме преотстъпват. Не зависи само от мен. Аз ще дам всичко от себе си в подготовката. Вече каквото си преценят от Майнц - това ще е."

След завръщането си в Ботев, халфът изигра 4 мача в А Група, в които отбеляза 1 гол. Към него не е имало интерес от други родни клубове.

"Аз исках да се върна, когато разбрах, че от Ботев имат интерес. Стигнахме до една договорка, от която според мен всички са доволни. И Ботев и Майнц, и аз най-вече. Аз исках просто на тоя етап да играя и сметнах, че Ботев ще е най-добре за мен."

"Чувствам се много добре. Щастлив съм, че се върнах отново да играя тук.", казва полузащитникът.

Неделев признава, че при предишния му престой при "жълто-черните" ситуацията в клуба е била по-спокойна.

"Имаше по-добри финанси при първия ми престой. Отбора ни беше по-добър от сега. Не казвам, че ни е слаб отбора, но тогава беше по-добре. Мисля, че и в момента имаме добър отбор, добър колектив. Добър треньор имаме, така че мисля, че нещата могат да се получат."

"Не съм още дорасъл за лидер. С каквото мога помагам. Ако мога и аз ще дам съвет, все пак има и по-млади момчета от мен. Като съм бил в Гермaния все пак съм видял различни неща, така че съвети по-бих дал, но лидер за момента не мога да бъда."

Пловдивчанинът се надява, че ще продължи да бъде част от националния отбор, въпреки че пропусна контролите срещу Португалия и Македония.

"Отборът започва да добива самочувствие и да се представя добре в мачовете, независимо че е контрола. Все пак се надявам, ако мога, да помогна в квалификациите за Световното. Ако г-н Петев реши да ме извика, ще се радвам.”, заявява любимецът на "жълто-черната" агитка.

Следващото предизвикателство пред Неделев и неговите съотборници е съботното гостуване на Левски в мач от 28-я кръг на футболното първенство.