на живо

Жан Тод: Надявам се скоро и светът да може да види Шумахер

Малцина имат достъп до информация, свързана със състоянието на седемкратния световен шампион

Getty Images

Само на семейството и най-близките приятели е разрешено да посещават къщата на Михаел Шумахер на Женевското езеро.

След инцидента отпреди шест години и половина, когато седемкратният световен шампион във Формула 1 удари главата си по време на ски, новините около състоянието му не се оповестяват. Знае се само, че са направени седем животоспасяващи операции, последвани от 254 дни болнично лечение.

Сред малцината "добре дошли" в дома на Шумахер е бившият му мениджър във "Ферари" Жан Тод.

Снимка: Getty Images

В Будапеща, където днес ще се проведе Гран при на Унгария, президентът на ФИА, отново подбираше внимателно думите си, когато журналистите се опитваха да изкопчат информация за състоянието на Шуми.

"Видях Михаел миналата седмица. Той се бори. Надявам се светът да може да го види отново. Към това се стремят той и семейството му", каза французинът, цитиран от "Дейли мейл".

Снимка: Getty Images

В продължение на две десетилетия Тод и Шумахер работиха в синхрон за връщането на "Скудерията" към славните й години. 74-годишният шеф смята 51-годишния германец за свой втори син. Понякога двамата гледат заедно стартове от Формула 1, а Тод държи постоянен контакт със съпругата на Шумахер - Корина.

Миналия месец се появи информация в някои западни медии, че на легендарния пилот му предстои нова операция за присаждане на стволови клетки, но друг близък до семейството източник коментира, че това в момента няма как да се случи с оглед на пандемията от COVID-19.

Хамилтън, който за 90-и път ще стартира от полпозишън, е на една титла от изравняването на рекорда на Михаел Шумахер. Запитан кой е по-велик пилот, Жан Тод отговори така: "Обичам Михаел, но не е възможно да кажа кой е най-добрият. Имаме Хуан Мануел Фанджо, Джим Кларк, Айртон Сена и Михаел. Можем да изберем най-добрия от определено поколение".

Снимка: Reuters

"Знам, че е възможно Люис да подобри рекорда на Михаел за най-много титли на пилот в историята. Всички предпоставки са налице с подкрепата на "Мерцедес". Честно казано, за мен няма значение. Спомням си през 2000 г. бях на подиума на "Сузука" заедно с Михаел, който тогава спечели първата си титла с "Ферари". Тогава му казах, че животите ни никога повече няма да бъдат същите. Постигнахме това, което желаехме. А след инцидент като този с него, има ли изобщо значение дали Люис ще спечели повече?", пита президентът на ФИА.