на живо

Женската тенис асоциация отмени турнирите в Китай заради мистерията с Пън Шуай

Според ръководството на асоциацията, има сериозен риск за безопасността на участничките

Getty Images

Женската тенис асоциация заяви, че няма да провежда турнири в Китай. Причината е мистериозният случай с бившата лидерка в ранглистата на двойки Пън Шуай. 

От WTA не са убедени, че в азиатската страна е безопасно за тенисистките, които искат да се борят за титла. Асоциацията продължава да настоява, че Пън Шуай също не е в безопасност, след като преди месец обвини в изнасилване експремиера на Китай Чжан Гаоли, и настоява за сериозно разследване. 

Снимка: Getty Images

"Това не е приемливо и никога няма да бъде. Ако влиятелни хора могат да потискат жените и да замитат под килима обвинения в сексуален тормоз, то тогава се нарушава основният ни принцип - равенството между половете. Няма да позволим това да се случва в Женската тенис асоциация и с наши спортисти", заяви президентът на организацията Стив Саймън.

"Не виждам как другите тенисистки могат да се състезават свободно в Китай, след като Пън Шуай не може да общува свободно и е притискана да се отрече от своите твърдения за сексуален тормоз", добавя той.

Снимка: Twitter

Въпреки че тенисистката се появи в няколко видеа, публикувани от правителствени таблоиди, а след това проведе видео разговор с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, от WTA са убедени, че Пън Шуай не е в безопасност. 

За сега от календара на организацията отпадат всички турнири в Китай, както и надпреварата в Хонг Конг. През 2019 г. страната беше домакин на финалната надпревара при дамите и на още 8 турнира под шапката на WTA.

Тагове:

тенис пън шуай