на живо

Жерар Пике: Оставам в националния отбор

За Каталуния е нужен диалог, заяви защитникът на "Барселона"

Защитникът Жерар Пике категорично отрече, че смята да се откаже от националния отбор на Испания заради случващото се в Каталуния и провелия се референдум за обявяване на независимост от Испания.

Пике бе засипан с хули от феновете на испанския национален отбор по време на последната тренировка на тима преди предстоящия домакински мач с Албания от световните квалификации. Успех в петък ще гарантира директно класиране на "Ла Фурия" за Мондиал 2018.

„Ако си тръгна сега, би било знак, че тези, които ме освиркват са прави. А не мисля, че те са мнозинство в Испания. Не бих им направил този подарък. Съотборниците ми също са на мнение, че трябва да остана.”, заяви Пике.

Ето какво още каза защитникът на "Барселона" пред медиите за:

Отдадеността към националния отбор

„Не може да се поставя под съмнение отдадеността ми към националния отбор. Вече 15 години съм в него и го смятам за мое семейство. Горд съм, че съм част от националния отбор на Испания и ме боли, че се съмняват в моята отдаденост.”

Освиркванията

„Знам, че е трудно да спрат освиркванията. Ако има хора, които се колебаят дали да го направят, нека ме изслушат. Боли ме, заради съотборниците ми, които не заслужават един от тях да бъде освиркван”
„Бих взел всеки, който ме освирква на стадиона на вечеря с мен, да седнем на една маса. След това съм сигурен, че няма да ме освиркват повече. Социалните мрежи са много студени и хората могат да възприемат посланията там по различни начини”

За отношенията със Серхио Рамос

„Това за Серхио Рамос е голяма лъжа. Отношнията ни със Серхио Рамос са феноменални. Повтарям го за 20ти път. Освен това сме партньори в едно начинание. Стига вече търсене на заглавия”

Испания и Каталуния

„Каталуния е като синът, който е станал на 18 години и иска да се изнесе от вкъщи. Испанското правителство трябва да седне и да води диалог иначе просто синът си тръгва. Добре е да седнат и да говорят. Диалогът сближава хората. Най-важни са уважението и диалогът”

Индепендист ли е Пике?

„Това е въпрос за един милион, на който няма да отговоря. Няма да кажа дали съм индепендист или не. Аз съм глобална фигура и играя футбол. Моите синове са колумбийци, ливанци, каталунци…”

Пике и независимостта на Каталуния

"Един индепендист би могъл да играе за националния, защото национален отбор на Каталуния няма... Ние сме играчи, но сме и хора. Разбирам, че някои играчи не искат да говорят за политика. Има хора, които ме посъветваха да не говоря за политика повече. Аз просто давам своето мнение, никога не съм вземал страна."

Тагове:

@