на живо

Жилберто Силва пред bTV: Правех бонбони, за да издържам семейството си (ВИДЕО)

"Един от най-добрите ми приятели във футбола е Стилиян Петров", заяви световният шампион от 2002 г.

Жилберто Силва пред bTV: Правех бонбони, за да издържам семейството си (ВИДЕО)

Едва ли има запален фен на футбола, който да не е чувал за Жилберто Силва. Бразилецът стана световен шампион през 2002 г., като защитава цветовете на "Селесао" заедно с Роналдиньо, Роналдо, Ривалдо и Роберто Карлос. 

Той е сред любимците на феновете на "Арсенал" и записва името си в клубната история със спечелването на титлата в Англия през 2004-a. В сезона на Непобедимите на Арсен Венгер.

44-годишния бивш дефанзивен халф пази топли спомени от престоя си на Албиона и мачовете си за националния отбор на Бразилия. 

Както при всеки голям футболист и неговият път е трънлив. Изпълнен с перипетии и житейски уроци. 

В обширно интервю за bTV той разказа как се е запалил по футбола и се върна назад във времето към спечелването на петата световна титла на "кариоките" на мондиала в Япония и Южна Корея. 

"Чувствам се добре. Времето в Бразилия е слънчево. Надявам се както вие, така и хората в България да са добре. За съжаление, живеем в труден момент заради пандемията, но с вяра и търпение всичко се постига. Заради COVID-19 нямам възможност да пътувам, а бизнесът ми с хотелиерство е засегнат финансово.", започна Силва.

"Един от най-сладките ми спомени във футбола е, когато бях в "Атлетико" Минейро. Баща ми беше голям привърженик на отбора и заради него от малък с часове слушах по радиото всеки един мач на тима. Започнах да играя футбол на 12, а с приятелите ми играехме с топки, направени от пластмаса и платове от дрехи. Когато бях на 16, трябваше да се откажа от футбола, за да мога да помагам на семейството ми да се изхранва. В този труден период си мислех, че ако не се върна отново да работя и нещо лошо се случи със семейството ми, няма да мога да преживея, че не съм им помогнал финансово. Започнах работа във фабрика за бонбони в родния ми град Лучания."

"Завръщането ми във футбола беше на 19-годишна възраст. Заради работата ми във фабриката, бях 2 години без професионален футбол. Истината е, че във фабриката шефът ми беше обещал да ме издигне на по-добра позиция, но това не се случи. Точно заради него напуснах фабриката за бонбони. На 17 работех във фабрика, а 6 години по-късно спечелих световното първенство. Каква лудост само! Благодарение на Бог всичко се промени позитивно за мен. Имах възможността да бъда част от футболния свят. Кариерата ми започна по много различен начин от на всички други футболисти."

"Вярвам, че футболът избра мен, а не аз него. В семейството ми сме 4 деца и аз съм единственото момче. В Бразилия това означава, че като порасна ще трябва да изхранвам семейството. Вярвам, че някаква сила отгоре ми помогна да стана професионален футболист."

"Световното през 2002 г. за мен беше фантастично, нещо уникално само по себе си. Да стигнеш до там е нещо специално, не е за вярване. След това преминах в "Арсенал". Останалото е история. Преминах в най-великия отбор в света, играх с едни от най-добрите футболисти, а това, което постигнахме, беше великолепно. Когато възможност като тази се случи, трябва да си готов, за да я сграбчиш с двете си ръце. Нямаш право на пропуск."

"За мен беше важно да дам всичко от себе си, когато играя на един терен с куп звезди. Роналдо, Ривалдо и Роналдиньо не правеха грешки в атака, а ако се налагаше, моята задача беше при загубена от тях топка да я спечеля и да я пратя в краката на легендарното трио. Винаги бях готов за битка.", спомня си Силва.

В момента любимият му "Арсенал" е на дъното във Висшата лига. Феновете на тима са недоволни от играта, настояват за оставката на мениджъра Микел Артета и не виждат как "топчиите" отново ще тръгнат по правилния път.

"Арсенал" загуби тази финансова мощ, която имаше, и не може да се сравнява с отбори като "Манчестър Сити", "Челси" и "Манчестър Юнайтед". Според мен точно това е проблемът, за да не можем дори да стигнем до топ 4 и да играем в Шампионската лига. Трудно ми е да гледам как отборът ни страда.", коментира бившият полузащитник.

А какво знае Жилберто Силва за футбола в България?

"Истината е, че никога не съм играл срещу вашата държава, но се надявам скоро двете нации да се изправят една срещу друга. Ще бъде интересно. Един от най-добрите ми приятели във футбола е Стилиян Петров. Той беше великолепен играч. Като дете израснах с "Барселона" и дуото Ромарио - Христо Стоичков. Разбира се, като се сетя за България, първо се сещам за Стоичков. Той е легенда!".

"Знам и малко за "Лудогорец". Моят добър приятел Пауло Аутуори беше начело на "Лудогорец". Знам че това е добър отбор.", добави Силва.