на живо

Жоао носи усмивката на Роналдиньо и играе за Роналдо

16-годишният футболист върви по стъпките на баща си

Жоао Мендеш де Азис Морейра. Има вероятност част от това име да ви говори нещо. Когато обаче видите усмивката му, няма как да не забележите приликата с футболната звезда от близкото минало Роналдиньо. Става въпрос за неговия 16-годишен син, който върви по стъпките на бившия играч на "Пари Сен Жермен", "Барселона" и "Милан".

Жоао вече е част от бразилския "Крузейро" и се очаква скоро да направи дебют за мъжкия тим на подвизаващия се във втората дивизия на бразилския футбол тим. Тогава ще може да видим дали е наследил онази фамозна техника от своя татко, който през 2005 г. спечели Златната топка.

Интересно е, че "Крузейро" е собственост на друг известен бразилски футболист от близкото минало - Роналдо. Той купи родния си клуб преди дни и сега трябва да покрие дълг от 7,7 млн. евро към ФИФА, за да може той да продължи да съществува. 

Роналдиньо и Роналдо направиха Бразилия световен шампион през 2002 г., а сега може да си говорят за бъдещето на спорта, който промениха завинаги.

"Бях много щастлив, когато разбрах, че Жоао иска да стане футболист. Имам някои притеснения, но те са като на всеки баща. Ласкае ме, че реши да се занимава с нещо, което обичам цял живот", каза преди време Роналдиньо.

Младият Жоао може би е орисан по шампионски. Той се появи на бял свят именно през 2005 г., когато бразилецът прегърна най-ценната индивидуална награда във футбола. Ако наследникът на Роналдиньо покаже достатъчно качества, той може без проблем да премине в европейски клуб. Той няма да заема от бройката за играчи извън европейския съюз, тъй като има и испански паспорт.

"Много зряло мисли. Това ме радва. Всеки път, когато го видя на терена, изпитвам голяма гордост. Ще бъда винаги до него, когато има нужда от подкрепа. Това е моята роля на баща все пак. Не обичам да го критикувам, но той знае, че има още много да учи. Радвам се, че върви по моите стъпки", каза още Роналдиньо.

Жоао е единственият син на Роналдиньо. Негова майка е бившата танцьорка в нощен клуб - Жанаина. Двамата с футболиста се запознаха през 2002 г. след световното, през 2004 г. сключиха брак, а само година след раждането на детето се разделиха окончателно. Според медиите в Бразилия, той никога не е разчитал да славата на своя баща и в школите, в които е играл, не са знаели, че е наследник на усмихнатия футболист.

Жоао е доста висок и може да играе като халф или като нападател.