на живо

Зидан и "Реал": История за 9 титли в 4 години

Французинът празнува годишнина от първия си треньорски договор с клуба

Getty Images

Някои неща просто си пасват и имаме чувството, че са заедно от десетилетия. В случая на Зинедин Зидан и треньорския пост в "Реал" са само 4 години. Точно днес, на 4 януари, но през 2016 г. французинът подписа първия си договор като наставник на "белите" от Мадрид.

Но за тези 48 месеца той и отборът му преминаха през върхове и спадове, любов и раздели, както и през няколко финала, в които триумфираха заедно. 

Снимка: Getty Images

Всъщност връзката между Зидан и "Реал" датира от 2001 г. Тогава той облича фланелката на тима като футболист, след като мадридчани плащат за него малко над 77 млн. евро на "Ювентус". И този тандем започва да печели - Шампионската лига през 2002 г., титлата на Испания през 2003 г., Суперкупата на УЕФА (2002 г.) и на страната (2001 и 2003 г.). 

Зидан се превръща в един от емблематичните играчи за клуба. За това не е изненада, че през 2014 г. той застава начело на втория тим на "Реал", който се подвизава в Сегунда дивисион. 

Снимка: Getty Images

След две години начело, Зидан получава шанс да седне на едно от най-желаните места във футболния свят - това на треньора на скамейката на "Реал". Той наследява уволнения Рафаел Бенитес. Този ход на ръководството е посрещнат от привържениците изключително радушно и Зидан не ги разочарова. Французинът успява да спечели 17 от първите си 20 мача в първенството, в това число и така важното Ел Класико на "Камп Ноу". 

Успехите следват французина и в Шампионската лига. "Белите" отстраняват "Рома", "Волфсбург" и "Манчестър Сити", за да се изправят на финала срещу градския съперник "Атлетико" и да го победят след дузпи.

Снимка: Getty Images

"Реал" вече изглежда непобедим! Върнал си е увереността и стремежа към победа. За това говори и представянето през сезон 2016/2017. Начело на със Зидан отборът печели Суперкупата на УЕФА, трофея от световното клубно първенство, титлата в Примера и прави немислимото - за втора поредна кампания триумфира в Шампионската лига. От промяната във формата на най-силния европейски клубен турнир, никой друг клуб не е успявал да прибере във витрината си трофеи от две поредни издания!

Но Зидан все още не е приключил своята мисия! Той прибавя към колекцията Суперкупа на Испания (с победа срещу "Барселона") и Суперкупа на УЕФА (с победа срещу "Манчестър Юнайтед"). Вдига и трофея от Световното клубно първенство. 

Снимка: Getty Images

И тогава настъпва първата мини криза в отбора. "Реал" отпада от Купата на Краля през 2018 г. след загуба от непретенциозния тим на "Леганес".

Но тя бързо е преодоляна и то по най-добрия начин - с още един трофей (трети пореден) от Шампионската лига.

Снимка: Getty Images

5 дни след като Зидан прегърна красивата купа на финала в Киев, той свика извънредна пресконференция, за да обяви, че... напуска. Заедно с него, но в посока "Ювентус" си тръгна и Кристиано Роналдо. Шокът за феновете беше огромен. Бездната, която остави на скамейката не успяха да запълнят Хулиен Лопетеги и Сантиаго Солари.

Така, след 284 дни, в които Зидан се беше отдал на семейни ваканции, той отново се завърна, вече в променения и видимо обезверения "Реал". Французинът трябваше да работи с наличните футболисти и през миналия сезон отборът завърши на трето място. 

"Белите" все още не са се завърнали на победния път. Трофеите не изглеждат като крайна точка на едно спокойно пътуване, а като висок връх, до който води стръмен път с множество места, на които "белите" могат да се препънат. 

Футболистите на Зидан имат възможност да му направят своеобразен подарък за годишнината още в сряда (8 януари). Тогава тимът се изправя срещу "Валенсия" в среща от турнира за Суперкупата на Испания. Мача може да гледате пряко по bTV Action от 21:00 ч.