на живо

Зидан срещу Моуриньо: Рунд първи

Двамата ще мерят сили като треньори за първи път днес

Getty Images

Срещата за Суперкупата на Европа между "Реал" Мадрид и "Манчестър Юнайтед", която ще се изиграе днес в Скопие и ще бъде предавана пряко по bTV Action от 20:30 ч., ще постави началото на едно ново съперничество на резервната скамейка.

За първи път на стадион "Филип Втори Македонски" Жозе Моуриньо и Зинедин Зидан ще си стиснат ръцете преди и след мача в ролята на треньори.

До сега двамата никога не са си съперничили на такова ниво. Причината е в кратката треньорска кариера на французина, който дебютира през 2014 г. начело на втория тим на "Реал" Мадрид. От януари 2016 г. пък води най-титулувания клуб.

Зидан обаче има едно предимство пред своя опонент - веднъж вече е вдигал трофея. През 2016 г. неговият тим се наложи над "Севиля", а сега ще се опита да повтори това постижение. Само "Милан" е имал успех в тази мисия - през 1989 и 1990 г.

Моуриньо пък има 0 успеха от 2 опита и само Суперкупата на Европа липсва като трофей в неговата витрина. През 2003 г. начело на "Порто" губи от "Милан", а през 2013 г. начело на "Челси" - от "Байерн" Мюнхен.

Всъщност Моуриньо и Зидан са се срещали на футболния терен само веднъж. През сезон 2003/2004 в Шампионската лига, когато Зизу беше все още футболист на "Реал". На 1 ноември 2003 г. французинът дори вкара гол срещу водения от Специалния "Порто".

Снимка: Getty Images

Мачът в Скопие ще е и първият сблъсък между "Юнайтед" и "Реал" за Суперкупата на Европа. Двата тима имат 10 срещи помежду си (4 победи за "Реал", 4 равенства, 4 победи за "Манчестър Юнайтед") в европейските клубни турнири, но никога не са спорили за трофея.

Първия рунд от съперничеството между Зинедин Зидан и Жозе Моуриньо може да гледате днес, пряко по bTV Action, Voyo.bg и на сайта bTV.bg от 20:30 ч. Половин час по-рано пък ще ви разкажем за пътя на двата тима до Скопие.