на живо

Зийех и Мане в първите осминафинали за Купата на африканските нации

Mароко - Бенин и Уганда - Сенегал пряко по RING тази вечер

Време е за първите срещи от елиминационната фаза в Купата на африканските нации. Турнирът очаквано предлага много емоции, но с изключение на дебютанта Мадагаскар, за който блести Абел Анисе от "Лудогорец", до момента няма изненади. Всички фаворити все още са в играта. Тази вечер два от тях ще изиграят своите осминафинални мачове.

Мароко - Бенин от 19:00 ч. пряко по RING

Мароканците записаха минимални победи и в трите си двубоя от група 4, която спечелиха. В последния "лъвовете от Атлас" излъгаха Южна Африка с късен гол на ветерана Мбарк Бусуфа.

Решението на селекционера Ерве Ренар да не даде почивка на по-голяма част от титулярите, въпреки че класирането напред бе сигурно, озадачи специалистите. Звездата на Мароко Хаким Зийех пък бе сменен секунди преди победното попадение срещу "Бафана Бафана". Ясин Буну и Меди Бенатия все пак получиха възможност да отдъхнат, а сега се очаква да се завърнат в стартовата единайсеторка.

От своя страна Бенин извади късмет, прескачайки групите като един от най-добрите трети отбори. Притежателите на може би най-нереспектиращото прозвище в спорта - "катериците", записаха три равенства, последните две от които нулеви. Това се оказа достатъчно за Бенин да се промъкне на осминафиналите. Тимът на Мишел Дюсюйе е в серия от 6 официални срещи без поражение. Французинът обаче няма да може да разчита на основния си нападател - Стийв Муние. Играчът на английския "Хъдърсфийлд" натрупа два жълти картона в груповата фаза и ще пропусне сблъсъка с Мароко заради наказание.

За мароканците осминафиналите са пътят към първи триумф в турнира от 1976 г. насам, докато за Бенин това ще бъде дебют в елиминационната фаза. В исторически план двата тима са се сблъсквали 4 пъти, като мароканците са спечелили всеки един от тях.

Уганда - Сенегал от 22:00 ч. пряко по RING

Отборът на Уганда завърши на второ място в група 1, където нямаше кой да спре домакина Египет. Сенегал също остана на второ място в своята група 3, спечелена от Алжир.

Уганда и Сенегал са се сблъсквали три пъти досега, като предимството е на страната на "лъвовете от Теранга" - победа и две равенства. Сенегалците опазиха мрежата си суха в две от тези срещи. Последният мач между двата отбора - през 2017 г., завърши с нулево реми.

"Жеравите" не са допускали попадение в 11 от последните си 20 официални срещи. Дали ще спрат и звездата на Сенегал - Садио Мане от "Ливърпул"? Предстои да разберем!