на живо

Зингаревич: Купуването на "Ботев" е част от добре обмислена стратегия

Руският бизнесмен за първи път говори за намеренията си да инвестира в българския клуб

Getty Images

Закупуването на мажоритарния дял от акциите на "Ботев" Пловдив е част от плановете на бизнесмена Антон Зингаревич за международна мрежа от клубове. 

На официалния сайт на датския "Фремад", който притежава, Зингаревич за първи път говори за намеренията си да инвестира в българския клуб.

"Откакто поехме "Фремад" през 2018 г., ние едновременно с това се фокусирахме и върху самата структура на нашата стратегия за собственост на няколко футболни клуба в Европа. Анализирахме много, какъв ще е следващият етап от нашата стратегия, тъй като постигнахме добър напредък във "Фремад" през първите две години и половина", каза Зингаревич.

Снимка: Lap.bg

"Като част от следващата стъпка в нашата стратегия, ние преговаряхме с българския клуб "Ботев" Пловдив за закупуване на мажоритарния пакет акции и това вече е в ход", каза руснакът.

Именно от "Фремад" идва и новият треньор на "Ботев" Азрудин Валентич, който бе представен в петък. Той загатна, че целта за този сезон е оцеляване в Първа лига, а от следващия - атакуване на челните позиции в класирането.

През последните месеци "Ботев" се намира в тежко финансово състояние. Благодарение на усилията на феновете обаче бяха събрани половин милион лева, гарантиращи оцеляването на клуба. Едновременно с това вървят и строителните дейности по стадион "Христо Ботев".

Сдружение ПФК "Ботев" Пловдив придоби над 60% от акциите на "жълто-черните", след като Георги Самуилов им ги предостави в началото на настоящия сезон. Този ход не стабилизира финансовото състояние на клуба и "Ботев" продължава да е на ръба на оцеляването. 

Снимка: Lap.bg

В началото на декември синът на руския олигарх Борис Зингаревич - Антон, заяви желание да се превърне в новия финансов благодетел на отбора от Пловдив. Той проведе и няколко срещи - с феновете и кмета Здравко Димитров. Зингаревич-младши има опит с футболни клубове, като в периода 2012-2014 г. беше собственик на английския "Рединг".

Той обаче постави условие неговата фирма да придобие акциите, както и ексклузивни права над емблемата и марката, но феновете да нямат представители в управлението на "жълто-черните".