на живо

Златко Далич поема хърватския национален отбор

Той заменя уволнения след издънката срещу Финландия Анте Чачич

50-годишният Златко Далич е новият национален селекционер на Хърватия, реши днес управата на местния футболен съюз. Анте Чачич, който водеше хърватите до момента, беше след домакинския мач с Финландия, завършил 1:1.

Снощи и днес сутринта шефовете на хърватския футбол са дискутирали две имена: това на Далич и на словенеца Матияж Кек, който води "Риека". За Далич, бивш футболист на "Вартекс" Вараждин, "Хайдук" Сплит и "Вележ" Мостар, най-много е настоявал президента на федерацията Давор Шукер и в крайна сметка мнението му е натежало.

Треньорската кариера на Далич започва във "Вартекс", минава през "Риека", "Динамо" Тирана, младежкия национален отбор на Хърватия, а от 7 години е в арабските страни, където е водил четири различни отбора. Последният му тим е "Ал Аин", който той е взел от 122-о място в ранглистата на Азия и до момента е на 5-о място пак там. От началото на януари напуска отбора и е наследен от Зоран Мамич.

"Хайдук" е моята голяма любов, към която аз един ден вероятно ще се върна. Но когато родината ме призове, няма какво да мисля и не съм мислил и минута. Приех веднага и скоро ще бъда в Загреб, за да поема отбора, заяви Далич.

Хърватите дълго време водеха в квалификационната си група, но сега отиват като 2-и в Украйна на мач между претендента за класиране. Исландия поведе в групата с 19 точки след успех с 3:0 като гост над Турция, хърватите и украинците имат по 17 точки.

Тагове: