на живо

Златната топка ще отиде при Роналдо, Меси или Нойер

ФИФА и "Франс Футбол" обявиха тримата номинирани за отличието

Без изненади в номинациите за най-добър футболист на 2014 година. Златната топка ще попадне в ръцете на един имежду миналогодишния носител Кристиано Роналдо, четирикратният победител в класацията Лионел Меси или вратарят на Байерн (Мюнхен) и германският национален отбор Мануел Нойер. Трофеят ще бъде връчен на 12 януари на бляскава церемония в Цюрих.

Португалецът Роналдо отново е фаворит за победата, след като през изминалата година помогна на Реал (Мадрид) да спечели дългочаканата десета титла от Шампионска Лига, отбелязвайки един куп голове във вратата на противниковите отбори. Мануел Нойер пък имаше основна заслуга за спечелването на световната титла от бундестима. Единствен Лионел Меси остана без трофей, след като Барселона завърши на второ място в Примера и загуби финала за Купата на Краля. Въпреки това аржентинският гений показа своята класа на световните финали в Бразилия, където изведе националния тим на своята страна до финала.

Тримата треньори, които ще спорят за приза "Най-добър треньор" са Карло Анчелоти, Йоаким Льов и Диего Симеоне. В категорията "Най-красив гол за годината" за наградата "Пушкаш" са номинирани Стефани Роуч (жена), Хамес Родригес и Робин ван Перси.

При жените в спор за най-добър футболист за годината се впускат Надин Кеслер, Марта и Аби Уамбак. Тримата най-добри треньори в женския футбол са Ралф Келерман, Марен Майнерт и Норио Сасаки.