на живо

"Златните" Нейков и Пенев гледат към Париж 2024 (ВИДЕО)

Европейските шампиони за младежи се прибраха у дома

"Златните" Нейков и Пенев гледат към Париж 2024 (ВИДЕО)

Спечелване на квоти за олимпийските игри в Париж през 2024 г. е целта пред европейските шампиони до 23 години в гребането - Емил Нейков и Лазар Пенев. Днес те се завърнаха на родна земя след своите триумфи в полския град Крушвица. В дисциплината скиф Нейков беше безапелационен, а Пенев финишира първи в леката категория.

"Свършихме си нашата работа! Извоювахме златните медали! Сега да им се порадваме. Да направим изводите за тази година и догодина да сме още по-добри... За нас това бе голяма отговорност. Много състезатели, които преди гребаха в двойки и четворки скул, бяха решили да се пробват на скиф. С този златен медал доказах, че тази година съм най-добрия. С европейската титла затвърдих световната. Водихме дълга подготовка още от 2015 г.. През 2019 г. влязох на финал на световно първенство за юноши, но не стигнах до медалите. Това постоянство, което имахме през годините, ми помогна.", заяви Нейков.

Снимка: Lap.bg

"Сега ни предстои малко почивка, а след това ще решим с кои състезания ще продължим. Целта ни е спечелване на олимпийска квота и участие на Игрите в Париж 2024.", допълни синът на легендата Румяна Нейкова, който спечели и световната титла за младежи в Рачице (Чехия) по-рано тази година.

"Много се трудихме и резултатите се получиха. Всичко, което дадохме, бе от все сърце! Сега не трябва да се променяме много като хора. Гледаме да сме по-стабилни, да не се променяме, да не стъпваме с голяма крачка."

"Със сигурност ще имаме още по-силна конкуренция. Емоциите ни са още неосъзнати. Ние още не можем да предположим как всичко мина толкова бързо. Успехите са важни, но трябва да останем здраво стъпили на земята", каза Лазар Пенев, чийто сезон започна с четвърто място на Световната купа в Загреб (Хърватия).

Снимка: Lap.bg