на живо

"Златното момче" изведе "Борусия" до четвъртфинал в Шампионска лига

Арлинг Холанд продължи с рекордите и в реванша със "Севиля"

"Златното момче" изведе "Борусия" до четвъртфинал в Шампионска лига

"Борусия" Дортмунд се класира за четвъртфиналите на Шампионската лига, след като направи 2:2 у дома със "Севиля". "Черно-жълтите" продължават напред с общ резултат 5:4, тъй като се наложиха с 3:2 в първата среща.

На "Сигнал Идуна Парк", в герой за Бе Фау Бе отново се превърна "Златното момче" на Европа за 2020 г. Арлинг Холанд. Норвежкият нападател отбеляза и двете попадения за "Борусия" - съответно в 35' и 54'. Вторият му гол бе от дузпа, която той първоначално не реализира, но получи шанс да изпълни отново заради престъпване на вратаря Ясин Буну. Холанд този път не сбърка - 2:0.

Всъщност около второто попадение в мача се получи странна ситуация. Холанд прати топката в мрежата още в 48'. Голът бе зачетен, след което отменен с помощта на системата за видеоповторения (VAR) заради нарушение. После реферите разгледаха положение преди попадението, видяха фаул на Жул Кунде срещу Холанд и отсъдиха дузпата. 

Снимка: Getty Images

Със своите 20 години и 231 дни Холанд стана най-младият с голове в шест поредни срещи от Шампионската лига. Той вече има 20 попадения в турнира от дебюта си през септември 2019 г. насам. За този период младокът е най-резултатният в Турнира на богатите.

Холанд е и най-бързо достигналият кота 20 в Шампионската лига - отне му само 14 мача, следван от Хари Кейн (24), Алесандро Дел Пиеро (26), Рууд ван Нистелрой (27) и Филипо Индзаги (28).

"Севиля" обаче не се предаде и Юсеф Ен Несири намали на 1:2 от дузпа, а дълбоко в добавеното време отново той изравни.

Снимка: Getty Images

Андалусийците хвърлиха всички сили в последните секунди, но "Борусия" оцеля.

Вечерта бе рекордна не само за Холанд, а и за тима му. "Борусия" Дортмунд стана първият отбор в професионалния футбол със серия от 34 мача, в които отбелязва поне едно попадение.

Вестфалци са на четвъртфинал в Шампионската лига за първи път от сезон 2016/17 насам и удължиха серията си без загуба у дома в турнира на 8 мача. В тях "Борусия" има 5 победи и 3 равенства.