на живо

Зрелище на "Анфийлд"! "Ливърпул" пропиля три гола аванс, но все пак победи "Залцбург"

"Червените" записаха първи успех в Шампионска лига за сезона

Зрелище на "Анфийлд"! "Ливърпул" пропиля три гола аванс, но все пак победи "Залцбург"

"Ливърпул" постигна драматичен успех с 4:3 в изключително зрелищен и вълнуващ домакински двубой от Шампионска лига срещу "Залцбург". Играчите на Юрген Клоп бяха безупречни в действията си до 36-ата минута, когато вече водеха с 3:0. Впоследствие обаче австрийският шампион намери ритъма в играта си и благодарение на вихрени атаки в началото на второто полувреме стигна до шокиращо изравняване за 3:3. "Червените" обаче се съвзеха навреме и спечелиха срещата чрез победно попадение на Мохамед Салах.

Проблемите на "Ливърпул" в отбрана до голяма степен се дължаха на отсъствието на Жоел Матип, чиято контузия наложи присъствието на Джо Гомес като титуляр до Върджил ван Дайк. Самият холандец обаче също изигра посредствен двубой, предвид своите способности и наложен стандарт в изявите през изминалите два сезона.

Снимка: БГНЕС

Но до 36-ата минута действащият офанзивно гостуващ състав трудно създаваше опасности за вратата на "Ливърпул", тъй като опитваше да преодолее агресивната преса на съперника с дълги подавания от защитниците към нападателите, но те не съумяваха да задържат топката. Така домакините постоянно натискаха и се възползваха от слабостите на австрийския тим в защита. Още в 9-ата минута Садио Мане оползотвори асистенция на Роберто Фирмино и отбеляза гол срещу бившия си тим. Той е третият играч в историята на "червените" с поне 15 гола в Шампионска лига след Стивън Джерард (21) и Мохамед Салах (16).

Снимка: БГНЕС

"Ливърпул" продължи да гради бляскави плавни атаки и да радва феновете си с великолепен футбол. При подобна перфектна акция в 25-ата минута десният бек Трент Александър-Арнолд асистира на левия краен бранител Анди Робъртсън, който бе точен за 2:0 отблизо. Той е първият шотландец, който вкарва гол за "червените" в европейските турнири след Гари Макалистър във финала за Купата на УЕФА през 2001 г. срещу "Алавес".

В 36-ата минута удар на Фирмино с глава бе отразен от вратаря Цицан Станкович, но при добавката Салах прати топката във вратата за 3:0. Макар и в незавидна позиция, гостите реагираха светкавично и намалиха изоставането си три минути по-късно, когато нападателят Хуанг елиминира Ван Дайк с финт в наказателното поле и прати топката в далечния ъгъл.

Снимка: БГНЕС

Попадението видимо вдъхна вяра и енергия на играчите на американския треньор Джеси Марш, които бяха неудържими в първите 15 минути на второто полувреме. Такуми Минамино отбеляза великолепен гол, засичайки от воле центриране на Хуанг в 56-ата минута, а след само още четири авансът на "Ливърпул" бе тотално заличен. 19-годишната сензация в нападението на "Залцбург" Арлинг Холанд се появи на терена като резерва в 57-ата минута, а в 60-ата вече празнуваше четвъртото си попадение в Шампионска лига, след като записа хеттрик за успеха с 6:2 над "Генк" преди две седмици.

Снимка: Getty Images

Феновете на "Анфийлд" бяха стъписани от развитието на двубоя, но нямаха дълго време да се замислят над случилото се, защото в 69-ата минута домакините вкараха оказалия се решителен гол в срещата. Фирмино отклони топката с глава към Салах, който за втори път в двубоя преодоля Станкович - 4:3. До края гостите не успяха отново да предложат висока класа в нападение и въпреки страхотното впечатление, което направиха, все пак си тръгнаха с поражение от Англия.

"Ливърпул" записа шеста поредна домакинска победа в груповата фаза на Шампионска лига, 14-и пореден двубой на "Анфийлд" в Шампионска лига и 23-ти последователен в европейските турнири без поражение. Преди срещата със "Залцбург" тимът на Клоп не бе допускал гол у дома в Шампионска лига в пет поредни двубоя от 3:2 над ПСЖ през миналия сезон.

Снимка: БГНЕС

С геройските си изяви "Залцбург" стана едва четвъртият отбор, отбелязал три гола при гостуване на "Ливърпул" в най-престижния клубен турнир, след "Реал" Мадрид, "Челси" и "Барселона", но и първият от четирите, който не стига да позитивен резултат чрез своята резултатност. Австрийският шампион загуби за първи път в 13 двубоя от старта на сезона, както и за трети път в три гостувания на английски тимове в историята си.

В третия кръг от груповата фаза "Ливърпул" гостува на "Генк", докато "Залцбург" приема "Наполи" в изключително интригуващ двубой.

Тагове: