на живо

Звезди от Бундеслигата призоваха: Справедливост за Джордж Флойд

Джейдън Санчо, Ашраф Хакими и Маркус Тюрам не останаха безразлични

Reuters

Смъртта на Джордж Флойд продължава да предизвиква протести в САЩ и остра обществена реакция по целия свят. 46-годишният тъмнокож мъж почина при арест в Минеаполис и вече няколко дни отвъд океана се борят с гражданското недоволство.

Спортистите също не останаха равнодушни. Английският нападател на "Борусия" Дортмунд Джейдън Санчо вкара първия си хеттрик в мача срещу "Падерборн" от Бундеслигата в неделя вечер. Веднага след първото попадение той показа тениска с надпис "Справедливост за Джордж Флойд". Жестът му обаче бе санкциониран с жълт картон.

Снимка: Reuters

Освен Санчо, и Ашраф Хакими показа тениска със същото послание.

По-късно в социалните мрежи Санчо написа: "Доволен съм от първия си хеттрик, но моментът лично за мен е с горчив привкус, тъй като се случват много по-важни неща по света и ние трябва да им обърнем внимание и да помогнем, за да има промяна. Не трябва да се притесняваме да надигнем глас за това, което е правилно. Трябва да се съберем като един и да се борим за справедливост. Ние сме по-силни заедно. #JusticeForGeorgeFloyd", написа Санчо.

Снимка: Reuters

В друг мач в неделя Маркус Тюрам от "Борусия" Мьонхенгладбах коленичи след отбелязването на гол във вратата на "Унион" Берлин.