на живо

Не, припадъкът на Кристиан Ериксен не е заради COVID ваксина

Конспиративните теории обхванаха социалните мрежи

Reuters

Внезапният припадък на датския футболист Кристиан Ериксен по време на мач за Евро 2020 не е причинен от поставена ваксина срещу COVID-19, макар такива конспиративни теории да изобилстват в социалните мрежи.

Според информация от директора на „Интер Милан“, който даде интервю пред италиански медии, футболистът не е бил ваксиниран. Това обаче не спря потребителите в социалните мрежи да спекулират със състоянието на Ериксен.

Онлайн се появиха множество публикации, които твърдят, че причината за припадъка е имунизация с ваксината „Пфайзер“ през май. Някои от потребителите цитират информация от предполагаемо радио интервю на лекаря на „Интер Милан“ за „Радио Спортива“.

От медията отрекоха официално в скоро време да са взимали интервю от който и да било свързан с отбора на Ериксен.

Други потребители посочват английски превод на италианско интервю, в което лекарят на футболния отбор казва, че Ериксен е ваксиниран.

Всъщност д-р Пиеро Волпи казва в интервюто от 18 май, че предстои всички играчи да бъдат ваксинирани преди „следващото първенство“, без да уточнява дали става въпрос за Евро 2020, или за Серия А от италианското първенство, която стартира през август.

Ериксен остава в болница, но състоянието му е стабилно. Рядко се случва професионални спортисти да припаднат по този начин, но не е невиждано.

Проучване от 2017 г., публикувано в Журнала на Американския колеж по кардиология изчислява, че случаите на внезапен сърдечен арест в професионалния футбол е с шанс 1,04 на 100 000 души.