на живо

Абсурд по български: Sofia Open пропадна заради... изборите

Федерацията по тенис отказа турнира, в Арена София ще се броят бюлетини

Пореден труден за проумяване абсурд застигна българския спорт. Домакинството на елитния тенис турнир Sofia Open пропада заради предстоящите местни избори.

Това става ясно от съобщение на федерацията. Надпреварата първоначално трябваше да се проведе в Израел, но заради войната там спешно се търсеше друг домакин. София спечели битката с испанския град Хихон и турнирът трябваше да се проведе в Арена София от 4 до 11 ноември.

Оказа се обаче, че датите съвпадат с евентуалния балотаж на местните избори. А по традиция бюлетините се броят именно в най-голямата спортна зала у нас, в която все по-рядко се провеждат събития от спортния календар.

„Българската федерация по тенис съобщава, че поради обстоятелства извън нейния контрол бе принудена да откаже домакинството на турнира АТР 250 Sofia Open, планиран за периода 4-11 ноември.

Вследствие на обявеното в Израел военно положение, Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) се обърна към БФТ с предложение София да замести Тел Авив като организатор на турнира. За краткото време федерацията успя да осигури нужните разрешения, но въпреки усилията намирането на адекватна зала за провеждането на събитие от световен мащаб се оказа невъзможно.

БФТ благодари на многобройните фигури от управлението на държавата, които се притекоха на помощ в организацията на домакинството. За съжаление датите на евентуалния балотаж в местните избори не позволиха Арена София отново да се превърне в дом за хилядите фенове на тениса.

Фактът, че АТР се обърна към България като първи избор за домакин на този престижен турнир, е положителен знак за доверието и вярата във възможностите на БФТ. Решението на АТР е ясно послание, че в следващите години България отново ще получи право чрез Sofia Open да бъде част от календара на мъжкия професионален тур.“