на живо

"Джокович играе в Женева, за да обиди 300 000 албанци"

Местните искат да накажат световния номер 1 за расизъм и шовинизъм

Новак Джокович е приел да участва на тенис турнира в Женева само, за да обижда албанците и косоварите в Швейцария. 

Това твърди изданието "Le canton 27" - вестник на албанки, издаван в Швейцария. 

Джокович, който отпадна рано-рано от турнира в Рим и след удар с бутилка в главата, прие една от специалните покани на организаторите на турнира в Женева. Надпреварата започва в понеделник (20 май), като това ще е първо участие на сърбина в нея. На корта тази година ще видим още Каспер Руут, Тейлър Фриц и Анди Мъри. 

Албанскоезичното издание обаче предупреждава за проблем.

"Вярваме, че сръбският тенисист Джокович идва в Женева, за да обижда албанците, както го прави в Белград. Ако спортът не е политика, защо органите не се сезират, а позволяват на сръбският тенисист постоянно да обижда албанците на расова основа и да използва расистки елементи? Толерантността, безнаказаността и мълчанието не е ли вид солидарност с този сръбски шовинизъм?", цитират група косовски младежи от изданието. 

Като пример за непристойно поведение от страна на Ноле от изданието припомнят за мача му срещу Александър Ковачевич от миналото издание на "Ролан Гарос". Тогава лидерът в световната ранглиста написа "Косово е сърцето на Сърбия. Спрете с насилието" заради конфликта в държавата, която Сърбия не признава. 

В Швейцария живеят над 300 000 албанци и 40 000 емигранти от Косово. Сърбите в страната са над 90 000 по данни от 2013 г.

"Албанците и сърбите в Швейцария нямат проблем помежду си. Вярваме, че Джокович може да провокира такъв и да подбуди омраза с позициите си против Косово и албанците", пише "Le canton 27".