на живо

Джокович триумфира във Финалния турнир на АТР

Сърбинът пречупи Каспер Рууд в два сета

Новак Джокович спечели Финалния турнир на АТР в Торино, след като в мача за титлата се наложи над 23-годишния норвежец Каспер Рууд с 2:0 сета (7:5, 6:3). Сърбинът вдигна трофея за шести път в кариерата си от осем участия, но предишната му титла от турнира, събиращ най-добрите осем тенисисти, е от 2015 г.

Той ще получи и най-големия възможен финансов бонус – над 4 млн. долара, тъй като остана непобеден по време на целия турнир. Двамата до днес имаха три срещи, всичките завършили с успех за Джокович, като вече балансът е 4-0.

В първия сет двамата си разменяха подаванията и решаващият пробив дойде чак в последния сервис-гейм на норвежеца. На два пъти преди това опитният сърбин имаше възможности да поведе, но Рууд се измъкна при 1:1 и 4:4. В 12-ия гейм обаче допусна обрат след 30:15 и така отстъпи с 5:7.

Вторият сет приключи за малко над 40 минути, като в самото му начало Джокович спечели подаванията си много бързо – най-напред на 15, а след това и не даде точка на норвежеца. Решаващият момент беше в четвъртия гейм, когато Ноле направи пробив и поведе с 3:1. След това Рууд беше поставен под сериозно напрежение и се спаси за 2:4 и 3:5 с ас и в двата случая, тъй като сърбинът успя да се върне от 0:40 и от 0:30. В последния гейм Рууд показа защо му предричат бляскаво бъдеще. Макар и при подаване на сърбина, а и доста изостанал в резултата, той се бори до последно, давайки уникална съпротива.

Предпоследната точка траеше няколко минути и предложи 36 разигравания, което все пак завърши с точка за противника му. Рууд се опита да прехвърли Джокович с парабола, но изкара топката в аут. При последвалия сервис 21-кратният шампион от турнирите в "Големия шлем" взе мача и титлата с ас.