на живо

Гейм, сет, мач, Чандлър Бинг...

Единственото място, където бях щастлив, беше на корта, пише Матю Пери в автобиографията си

Днес е тъжен ден за феновете на "Приятели". Почина Матю Пери. Един от най-големите фенове на тениса в Холивуд.

Рядко пропуска Откритото първенство на САЩ и разказва, че в Канада, където е прекарал детството си, е бил 17-та ракета на сингъл и трети на двойки.

"По стандартите на Отава бях добър тенисист, но когато се преместих в Калифорния на 15-годишна възраст, осъзнах, че това е илюзия", споделя той.

Пери, роден в САЩ през 1969 г., се премества в Канада с майка си Сузане, след като родителите му се развеждат, когато той е на една година.

Сузане е работила като прессекретар на министър-председателя Пиер Трюдо (със сина му - сегашния канадски лидер Джъстин, Пери е учил в едно училище).

Актьорът, която винаги е страдал от липса на майчино внимание, пише:

"Дядо ми започна да ме учи на тенис, когато бях на четири. На осем вече знаех, че мога да го победя, но изчаках до 10. Играех 8 до 10 часа всеки ден и прекарвах часове, удряйки в стената, преструвайки се, че съм Джими Конърс.

Бях уверен, че нищо няма да ме спре един ден да изляза на корта на "Уимбълдън", кимайки скромно на ентусиазираните фенове. След това ще загрея за петсетов мач с Джон Макенроу, търпеливо ще изчакам тирадата му срещу нахакания британски съдия и накрая ще ударя бекхенд по диагонала и ще спечеля турнира. След това ще целуна златната купа и тогава майка ми ще ми обърне внимание."

Пери е луд фен на Джими Конърс, спечелил осем турнира от Шлема на сингъл между 1974 и 1983 г. На финала на "Уимбълдън" през 1982 г. Конърс побеждава Макенроу: "След това Джими бе на корицата на Sports Illustrated, която все още държа в рамка на стената си. Аз бях той или той беше мен, но така или иначе и двамата спечелихме този ден".

През 1983 г., когато 14-годишният Пери за първи път опитва вино у дома в отсъствието на възрастни, той вече е в канадската ранглиста. "Единственото място, където бях щастлив, беше на корта", пише той.

В интервю за The New York Times от 2002 г. актьорът, който беше на върха на славата си с ролята на Чандлър Бинг в „Приятели“, си спомня: "Каквото и да правех, трябваше да успея, защото това беше единственият начин да спра да се чувствам безполезен. На корта изгарях от невероятно усърдие."

На 15-годишна възраст, на фона на влошени отношения с майка си, Матю се мести в Лос Анджелис, за да живее с баща си - актьора Джон Пери, известен главно с рекламите на Old Spice.

Семейството дори обмисля да изпрати сина си в академията на Ник Болетиери във Флорида.

"Но в Лос Анджелис веднага разбрах, че няма да стана нищо повече от добър клубен играч.

Средното ниво на играчите в Южна Калифорния беше нереално. Там, където всеки ден е над 35°C, а във всеки двор и на всеки ъгъл има корт, ще е трудно за дете от ледена Канада, където от декември до март е -17°C. Като цяло, мечтите ми да бъда следващият Джими Конърс бързо избледняха, когато се изправих пред 11-годишни калифорнийски богове."