на живо

Изхвърлиха от тениса Краля на уредените мачове

Той постави рекорд в историята на спорта

Изхвърлиха от тениса Краля на уговорените мачове! Мароканецът Юнес Рашиди получи доживотна забрана да участва в турнири, след като бе признат за виновен в уреждането на... 135 мача. Това е рекорд за брой нарушения от един човек в историята на спорта.

36-годишният Рашиди е работил с двама алжирски играчи. Случаите и на тримата са установени след съвместно разследване на Международната асоциация за тенис интегритет (ИATA) и белгийската полиция.

"По делото се произнесе независимият служител за борба с корупцията Джани Сублиер, която намери всички обвинения за потвърдени от нужните доказателства. 135-те нарушения или уредени мачове са наистина фрапираща цифра и тя наложи глоба в размер на 34 хил. долара като допълнение към забраната да се занимава със спорт до края на живота си", сe казва в изявление на ИАТА.

Ветеранът Рашиди, чието рекордно класиране е 473-ото място в световната ранглиста на двойки, има забрана не само да играе, но и да се изявява като треньор и да присъства на каквито и да било тенис събития.

Стратегията му представлявала да участва в турнири от ниско ниво, които били слабо медийно отразявани и почти нямало публика. Последователността в залаганията на двубоите обаче направила впечатление на ИАТА - организация, създадена да брани почтеността в тениса.