Как се посреща шампионка от "Уимбълдън"? С почести, с огромна тълпа и с... пържен хляб и ферментирало кобилешко мляко.
Поне в случая на първата при дамите през този сезон Елена Рибакина последните две са задължителни. Шампионката се върна в Казахстан след като триумфира на финала в Лондон срещу Онс Жабур с 2:1 сета.
Още на летището Рибакина, която всъщност е родена в Москва преди 23 години, а от 2018 г. е националка на Казахстан, беше посрещната с държавни почести. По стара традиция в страната, веднага след кацането ѝ беше предложен пържен хляб и ферментирало мляко от кобила.
Това всъщност са местни деликатеси. Бортсог-ът е нещо като миниатюрни мекички. Той се предлага в страните от Централна Азия, Монголия и Турция.
Кумисът също е местна напитка. Тя се прави от ферментирало кобилешко мляко, като в завършен вид има около 2% алкохол. Според легендата един от майсторите на кумис е бил древногръцкият историк Херодот, а най-старите съдове за приготвянето са намерени именно на територията на Казахстан.
"Може би ще седна един ден, ще си почина и ще осъзная какво съм постигнала", заяви развълнуваната Рибакина.