на живо

Не пускат Новак Джокович в САЩ

Президентът Джо Байдън може лично да се заеме с казуса

Reuters

Световният №1 в тениса Новак Джокович няма да участва на турнирите от Мастърс сериите в Индиан Уелс и Маями, след като не получи разрешение от американските власти да влезе на територията на САЩ.

Сръбският тенисист кандидатства за специално изключение за влизане в страната, въпреки че това е забранено за неваксинирани срещу COVID-19 чужди граждани.

Искането на Ноле беше отхвърлено от властите и той няма да може да участва на първите два за годината Мастърс турнири. Новината бе потвърдена от сенатора от Флорида Рик Скот, който същевременно призова президентът на САЩ Джо Байдън лично да даде разрешение на Джокович да влезе в страната.

Снимка: Reuters

По-рано днес ръководството на Американската тенис асоциация (USTA) и последния за годината турнир от Големия шлем US Open също призова властите в страната да допуснат Джокера до участие.

Заради ваксинационния си статус, Новак не бе допуснат до всички турнири в САЩ, Канада и Австралия, сред които два турнира от Големия шлем и четири от Мастърс сериите през 2022 г.

Този януари той игра на Australian Open и спечели рекордна 10-та титла в Мелбърн и изравни рекорда на Рафаел Надал от 22 Мейджър трофея.