на живо

От квалификации до полуфинал: Украинка пише история

Даяна Ястремска е едва петата с подобно постижение в Големия шлем

Даяна Ястремска продължава да пише история на Откритото първенство на Австралия. Украинката, която е едва №93 в света, изхвърли Линда Носкова с 6:3, 6:4 и се класира за полуфиналите на турнира.

Така тя се превърна в първата квалификантка, достигнала полуфинал в Мелбърн от 46 години. За последен път това направи Кристин Дори през 1978 г.

Ястремска е едва петата тенисистка, преминала квалификации и стигнала полуфинал в Големия шлем. Освен нея и Дори подобно постижение имат само Александра Стивънсън на "Уимбълдън" през 1999 г., Надя Подороска ("Ролан Гарос" 2020) и Ема Радукану (US Open 2021).

Ястремска вече има осем поредни победи в Мелбърн, като петте ѝ успеха в основната схема са срещу тенисистки от топ 50 в световната ранглиста. Тя имаше нужда от час и 18 минути за успеха срещу Носкова, която по-рано в турнира отстрани водачката в схемата Ига Швьонтек.

"Хубаво е да пишеш история. Това е нещо ново за мен и за моето поколение, защото последния път, когато квалификантка е стигала полуфинал тук, не съм била родена. Радвам се, че съм тук, малко съм нервна, в същото време и уморена.

Бях прекалено емоционална. Преди мача се ядосах на треньора си по време на тренировката, но след това оставих емоциите настрани. Направих още една стъпка", каза Ястремска. Тя стана третият представител на Украйна с полуфинал в турнири от шлема след Андрей Медведев и Елина Свитолина.

За място на финала тя ще срещне победителката от мача между Анна Калинская (Русия) и Джън Цинвен (Китай).