на живо

Скандал: Изборите провалят Sofia Open?

Подобна ситуация имаше и през миналата година

 

Провеждането на тенис турнира в София от сериите АТР 250 е под въпрос! България взе домакинството, заменяйки Тел Авив заради войната на Израел с "Хамас".

Проблемът с надпреварата от 3 до 11 ноември обаче е свързан с Арена София, където на 5 ноември е предвидено да се извърши броенето на гласовете при евентуален балотаж на местните избори в столицата.

"Българската федерация заявява, че провеждането на турнира АТР 250 Sofia Open е поставено под огромен риск. Във вторник страната ни бе избрана за домакин на надпреварата, която първоначално бе планирана да се проведе от 4 до 11 ноември в Тел Авив. В максимално кратки срокове БФТ получи всички необходими разрешения. Големият проблем е свързан с наличността на "Арена София" - единственото съоръжение, което може да приеме Sofia Open. На 5 ноември в "Арена София" е предвидено да се извършва броенето на гласовете от евентуалния балотаж на кметските избори в София,", се казва в официално съобщение на БФТ.

От федерацията припомниха, че е имало подобна ситуация през 2022 г. за деня на финала на турнира:

"В деня на финалния мач между Марк-Андреа Хюслер и Холгер Руне в България се проведоха парламентарни избори. Броенето тогава се осъществяваше в "Асикс Арена", каквото предложение бе отправено и сега към всички държавни институции, от които очакваме отговор в най-кратки срокове."

Федерацията подчертава, че решението зависи от Централната избирателна комисия: "Държим да информираме верните тенис фенове в България, тенисистите и клубовете,че решението дали ще има Sofia Open е в Централната избирателна комисия. Тя трябва да прецени дали може да използва друга зала за преброяване на гласовете прие евентуален балотаж в кметската надпревара."

Крайното решение ще бъде обявено до дни.