на живо

Статистиката говори: Григор с по-силна психика от Ноле, Медведев и Алкарас

Българският тенисист се доказва в тежките мачове

Reuters

2024 г. започна прекрасно за Григор Димитров. Той спечели титлата в Бризбейн и игра финали в Марсилия и Маями. 

В играта на българския тенисист се вижда осезаемо подобрение, като за това допринася и спокойствието му на корта. То е нужно, за да се печелят решителните сетове - когато преди това резултатът е изравнен. 

Е, оказва се, че Григор Димитров се е превърнал в истински специалист в тази област, за която се изисква стабилна психика. И това е доказано със статистика в сайта на АТР.

Българинът е на първа позиция по спечелени мачове, достигнали до решителни сетове за последните 52 седмици. Той е триумфирал в 14 такива и е загубил 3. Тоест - коефициентът му е 0,824.

След него се нареждат Александър Зверев с 21 победи и 6 загуби (коефициент 0,778) и Яник Синер с 18 победи и 6 загуби (коефициент 0,75).

Световният номер 1 Новак Джокович е чак на 14-а позиция със спечелени 11 и загубени 6 мача (коефициент 0,647). Подгласникът му Карлос Алкарас е с резултат 11-5 (коефициент 0,688) и е девети. Даниил Медведев е 11-ти с 15 победи и 7 загуби (коефициент 0,682).

За Григор Димитров предстои да открие сезона на червени кортове. Той ще започне в Монте Карло срещу участващия с "уайлд кард" Валентен Вашеро