на живо

"Той иска да е президент на Сърбия, кампанията му вече започна"

Британски медии с нова порция критики към Джокович

 

Отзвукът от дипломатическия скандал, който се опита да забърка Новак Джокович на "Ролан" Гарос" продължава да отеква.

След първата си победа на клея в Париж, сърбинът написа на обектива на камерата "Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието" в деня, в който специални части на полицията нахлуха със сила в общински сгради, за да въведат новоизбраните кметовете в населената предимно със сърби северна част на страната.

Снимка: Reuters

Някои изтълкуваха жеста на Новак като политическо послание, което той изпраща в името на далечни лични интереси.

В британския "Индипендънт" се появи статия със заглавие: "Никой не харесва Новак Джокович. Не му пука. Нали?", в която сръбският тенисист е остро критикуван за жеста, който според тях, няма нищо общо с посланието за мир.

Но пък прозира политическа нотка, в която е и крайната цел - да подготви почвата за политическата си кариера, която го очаква след като спре да играе тенис.

Снимка: Reuters

"Когато Новак Джокович написа съобщение на камерата, той знаеше точно какво прави. В отговор на етническото напрежения в Косово, той взе маркер, даден му от ловец на автографи и написа: "Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието." Но това не беше някакъв жест на мир и любов. Това беше обмислен ход, политически, провокативен и категоричен. Накратко - типичен Джокович.