на живо

Треньорът на Григор Димитров: Вече е много по-смел (ВИДЕО)

Преди година нещата не изглеждаха добре - той беше назад в ранглистата и нямаше самочувствие, откровен е Джейми Делгадо

Треньорът на Григор Димитров: Вече е много по-смел (ВИДЕО)
 

Ако в спора за това кой е играчът, който е напреднал най-много през тази тенис година, не фигурира името на Григор Димитров, то той би бил безсмислен.

Притежателят на една от най-красивите игри в тура, победител във Финалния Мастърс в в Лондон през 2017 г. и Мастърса в Синсинати през същата година (плюс още 6 титли) - популярният хасковлията Гриша изненада мнозина - включително новите членове на неговия екип начело с Джейми Делгадо. Българинът се изкачи от 33-ото до сегашното 15-о място само за няколко месеца.

Въпреки че мнозина се притесняваха, че скорошната раздяла с красивата румънка Мадалина Геня може да попречи на "втората тенис младост" на 32-годишния български тенис ас, изглежда, че - що се отнася до представянето му на корта - той се чувства далеч по-добре и след успеха над Хуберт Хуркача е смятан за един от най-големите фаворити за спечелването на Мастърса в парижката зала "Берси".

"Радваме се да работим с Григор по време на втория най-добър сезон в неговата кариера. Когато започнахме заедно в края на миналата година, нещата не изглеждаха добре: той беше назад в ранглистата, нямаше необходимото самочувствие... Ние се опитахме да повдигнем настроението му и да посочим какво е окей и какво не е в играта му. Той трудолюбив, упорит - и сега бере плодовете на усилията си чрез игра на високо ниво.

Трябваше да се поправят някои основни неща в началото, а сега той вече е в състояние да добави агресивност към това. Ние сме доволни от това как изглежда играта му и с колко самочувствие подхожда", каза дългогодишният старши треньор Анди Мъри, цитиран от пратеника на Kurir.rs Вук Брайович в Париж.

Запитан доколко физическата форма е повлияла положително на психическата – и обратното, Делгадо обяснява:

"Работихме върху мускулна маса. Григор добави 5-6 килограма мускули. През декември миналата година той беше крехък и по-слаб – неспособен да поддържа високо ниво на игра за дълъг период от време.

Това беше първата цел, която трябваше да се постигне, за да се създадат условия за развитие и ние успешно я решихме за месец-два.
Психологическата част от историята дойде след това и зависеше от това дали той ще бъде достатъчно отдаден, за да играе вида игра, за който се съгласихме - и какви резултати ще постигне, което в крайна сметка се отразява на увереността.

В резултат на това мисля, че сега е много по-смел в решаващи моменти, отколкото беше в началото на годината. Сега ми се струва, че - печели или губи - той създава впечатлението, че вярва в играта си много повече.

Освен красив бекхенд топ-спин, Димитрова има и страхотен слайс-бекхенд на всички настилки, а Делгадо има много хвалебствени думи за този стратегически удар. "Важно е да се определи до каква степен е оптимално да се играе с него - и мисля, че той го използва много умно в защита, но също и да се настрои за решителна атака.

Една от основните цели беше той да се завърне в Топ 20, което ние изпълнихме. Важно е и да направим възможно най-добрата настройка за успешна 2024 г., за да има по-добри позиции в жребия на следващите турнири. Не виждам защо да нямаме амбиции да се върнем на самия връх в ранглистата, защото виждаме – дори когато той побеждава някои от най-добрите играчи, има място за подобрение.