на живо

Бленджини: Можех да съм в Лубе, но приех да съм в отбор с мечти (ВИДЕО)

Джанлоренцо Бленджини се цели в класиране на олимпийските игри в Лос Анджелис

Бленджини: Можех да съм в Лубе, но приех да съм в отбор с мечти (ВИДЕО)

Новият селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол Джанлоренцо Бленджини си постави за цел класиране на тима на олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. 

Той заяви, че това ще бъде постигнато само с пълна отдаденост на повиканите волейболисти. 

Бленджини подписа договор за 3+2 години, като на поста си ще остане и след 2027 г., ако успее да осъществи две от трите му поставени цели - класиране за финалната фаза на Лигата на нациите, класиране в топ 8 на световно първенство и класиране в топ 6 на европейско първенство.

"Добрият ни екип е в основата да следваме целите си! Поздравления за федерацията за подмладяване на отбора Имаме 5-годишен цикъл. И имаме възможност още от сега да работим, за да се стигне до желано класиране за Лос Анджелис 2028. Това бе и мотивът, който натежа при мен да приеме предложението на България! Можех да продължа пътя си с голяма клуб като Лубе, но приех да бъда част от един младо отбор, който мечтае за успехи!", заяви Бленджини при представянето си.

Снимка: Lap.bg

"Имаме група от талантливи млади играчи с резултати при подрастващите. Една част от тях може да се прелеят в мъжкия отбор. Имаме и играчи, които играят на клубно ниво и да помогнат. Искам пълната отдаденост на всички хора, които участвате. Саможертва на всички играчи. Ние ще трябва да преценим това лято, с кои хора ще трябва да продължим. Тези играчи, с които стартираме това нещо. Тези играчи трябва да знаят, че не ги чакат само приятни неща. Те трябва да са отдадени на 100%, за да постигна това ,което сме си поставили за цел", добави той.

Българският национален отбор по волейбол за мъже не е играл на олимпийски игри от Лондон 2012. На световното през 2022 г. "лъвовете" завършиха на 20-то място, а на европейското през 2023 г. - на 15-то.

52-годишният Бленджини успя да изведе Италия до сребърните медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. и до бронзов медал от европейското първенство през 2015 г. Той е и трикратен шампион на Италия с тима на Лубе.