на живо

Между сладките приказки и реалността

Домакини, но не фаворити: Волейболистите стартират на Евро 2023

Между реалността и сладките приказки. Така започва участието на мъжкия национален отбор по волейбол на европейското първенство. Първият мач е тази вечер - срещу Испания от 20:30 ч. във Варна.

България е домакин на шампионата заедно с Италия, Северна Македония и Израел. Тимът ще играе в Двореца на културата и спорта, който ще приеме всички мачове от група В плюс четири осминафинала и два четвъртфинала.

В нашата група са още Словения, Украйна, Хърватия и Финландия, а напред се класират първите четири отбора. Според класирането си те ще срещнат на осминафиналите първите четири тима в група D, където са Франция, Гърция, Израел, Португалия, Румъния и Турция.

И докато феновете очакват първенството със сладки спомени и надежди за медал, моментното състояние на мъжкия ни волейбол не предполага сериозен резултат. Селекционерът Пламен Константинов подчерта, че достигане до четвъртфинал ще бъде крачка напред. България не е влизала в топ 8 на Стария континент от 2017 г. насам.

В състава се завръщат опитните Теодор Салпаров, Георги Братоев и Николай Пенчев. Капитан е Цветан Соколов, който пропусна Лигата на нациите. Въпреки че дълго обмисляше отговора си, Матей Казийски отново отказа да се завърне в националния тим.

 

Съставът на България

Разпределители: Георги Сеганов, Георги Братоев

Диагонал: Цветан Соколов

Посрещачи: Александър Николов, Аспарух Аспарухов, Денис Карягин, Мартин Атанасов, Николай Пенчев

Центрове: Алекс Грозданов, Илия Петков, Николай Колев, Светослав Гоцев

Либеро: Теодор Салпаров, Симеон Добрев

 

Програма

29 август: България - Испания

31 август: България - Финландия

2 септември: България - Украйна

3 септември: България - Хърватия

5 септември: Словения - България

Всички мачове са от 20.30 ч.

 

Евро 2023 може да следите в каналите на bTV Media Group.