на живо

Титан на 38: Колко печели Матей Казийски в Италия?

Волейболистът остава сред най-добре заработващите български спортисти

Вече две десетилетия Матей Казийски задава стандартите в световния волейбол. Капитанът на Тренто смело гледа към поредната си титла в Серия А. Тимът му дръпна с 1-0 победи срещу Лубе Чивитанова на Алекс Николов.

И макар че вече е на 38, българинът остава сред най-високоплатените играчи край мрежата. Това става ясно от информация на Gazzetta dello Sport за възнагражденията в италианското първенство, което запазва статута си на най-силното на планетата.

Начело в списъка е кубинецът Вилфредо Леон от Перуджа, който получава по 900 000 евро на сезон. Далеч след него са бившият германски национал Георг Гроцер (Пиаченца, 500 000 евро) и американецът Аарън Ръсел (Пиаченца, 450 000 евро). Топ 10 се допълва именно от Матей Казийски, който заработва по 300 000 евро на година.

Впечатляващи са заплатите и на звездите в женския волейболен шампионат на Апенините. Паола Егону например получава по 400 000 евро на сезон.

Така Казийски, който обмисля дългоочаквано завръщане в националния отбор, остава сред най-добре печелещите български спортисти. Първата позиция остава окупирана от Григор Димитров, който e попълнил банковата си сметка и близо 600 000 евро само от началото на годината. Един от най-добрите баскетболисти в Европа - Александър Везенков, ще получи 1,8 млн. евро през настоящия сезон в гръцкия Олимпиакос.

Много малко са и българските футболисти, които печелят повече от Матей въпреки колосалната разлика в икономическите мащаби на двата спорта. Макар че официални данни липсват, вероятно с по-високо възнаграждение могат да се похвалят Кирил Деспосов в Лудогорец и Георги Миланов в Ал Дафра (ОАЕ).