на живо

Трето поколение: Бейби Златанов счупи рекорд във волейбола (ВИДЕО)

Мануел се превърна в най-младия дебютант в историята на Серия А

Трето поколение: Бейби Златанов счупи рекорд във волейбола (ВИДЕО)

Изключителната волейболна династия Златанови продължава да чупи рекорди. Внукът на Димитър и син на Христо - Мануел, се превърна в най-младият дебютант в историята на италианското първенство. Едва на 15 години, 8 месеца и 26 дни той игра за аз Сейлс Блуенерджи Пиаченца срещу Рана Верона на Радостин Стойчев.

Бейби Златанов, както го наричат местните медии, влезе в третия гейм и дори записа точка за победата с 3:0. Най-резултатен стана Рикардо Лукарели със 17 точки (1 ас, 1 блокада). 14 точки (2 блокади) добави Франческо Речине, който пък е идолът на Мануел Златанов. Пичаченца заема трета позиция в класирането със 17 точки (5 победи, 3 загуби), Верона е десети със 7 точки (2 победи, 6 загуби).

Предишният рекорд за най-млад волейболист в Серия А1 принадлежеше на Матия Тарамели, който през 2014 г. дебютира за Веро Волей Монца срещу Алтотевере Чита ди Кастело - на 15 години, 10 месеца и 1 ден.

Мануел (196 см) играе като посрещач и изглежда обречен на успехи край мрежата. Дядо му Димитър е член на Залата на славата, избиран е за най-добър нападател в света и е сребърен медалист от световно първенство и олимпийски игри. Баща му Христо е най-резултатният волейболист в историята на Серия А - 9688 точки. Той печели два пъти Световната лига с националния отбор на Италия, а в момента е генерален директор на Пиаченца, за който игра в продължение на 15 години.

Мануел е европейски шампион до 17 години с Италия. Досега блестеше за втория отбор на Пиаченца.